De Joodse gemeenschap in België is vol ongeloof over de uitspraken van Abu Jahjah na de aanslag op vier Israelische soldaten in Jeruzalem, afgelopen zondag.

Als voorzitter van de pro-Palestijnse organisatie Movement X schrijft hij op Facebook dat in de strijd tegen Israël alle middelen goed zijn. ‘By any means necessary’, aldus de Libanese Vlaming. Op zondag overreed een Palestijnse terrorist een bushalte met wachtende mensen. Vier dienstplichtige soldaten vonden daarbij de dood. Er vielen nog zeker zestien gewonden, waaronder burgers en militairen. De Israëlische autoriteiten hebben de dader inmiddels geïdentificeerd. Hij is een aanhanger van terreurorganisatie Islamitische Staat. Abou Jahjah is inmiddels ontslagen als columnist bij de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard.

‘Daad van verzet’
Volgens Abou Jahjah is er sprake van ‘een daad van verzet’, zo schrijft hij tevens op zijn blog. De activist verwijst naar de Conventie van Genève, die volgens hem in het recht om zich te verzetten tegen ‘een bezetter’ voorziet. ‘De chauffeur van de truck was een Palestijn die in bezet gebied leeft en die een groep soldaten aanviel. Los van zijn ideologische voorkeuren en los van zijn lidmaatschap tot een organisatie, heeft iedere Palestijn het recht om zich te verzetten tegen de bezetter. Dat recht is vastgelegd in de Conventie van Genève’. Ook wanneer een dader zich beroept op de ideologie van terreurbeweging Islamitische Staat? Abou Jahjah: ‘Dat zou ongelukkig zijn. Niet omdat het vanuit het oogpunt van de Palestijnse chauffeur minder legitiem zou zijn. Wel omdat het zou betekenen dat Islamitische Staat het Palestijnse verzet kaapt’.

Joods België
Binnen Joods België is het Facebookbericht van Abou Jahjah het gesprek van de dag. Joodse Belgen maken zich zorgen. Ze delen het Facebookbericht en de steunbetuigingen aan de Palestijnse terrorist. Velen zijn bang dat het goedpraten van dergelijke aanslagen het dreigingsniveau in België verhoogt. In 2014 vond er een aanslag plaats op het Joodse museum in Brussel, waarbij vier mensen omkwamen. In maart vorig jaar was het opnieuw raak in het Brusselse Maalbeek en op lichthaven Zaventem: meer dan dertig mensen werden vermoord. De daders waren aanhangers of leden van terreurgroep Islamitische Staat.

“Dit is Abou Jahjah zoals wij hem al langer kennen, een extremist en aanhanger van terreur die nogmaals zijn ware gelaat toont”, aldus hoofdredacteur Michael Freilich van het Vlaams-Joodse blad Joods Actueel. “Ik heb trouwens nooit begrepen hoe die man hier via een schijnhuwelijk de Belgische nationaliteit heeft verkregen. Dit is in de eerste plaats nefast voor de vele moslims in dit land die een vredevol bestaan wensen en geen import zoeken van een buitenlands conflict in onze straten”, meent Freilich in zijn verklaring op de site van het magazine.

Reactie vanuit Belgische regering
Vanuit de Belgische federale regering wordt ontzet gereageerd op de uitlatingen van Abu Jahjah. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) van Asielzaken is ‘not amused’. Op Twitter noemde hij de verklaringen van de Vlaamse Libanees ‘ziek’. Francken: ‘IS-terreur verheerlijken, als het maar tegen Israël is, is alles goed’. De N-VA’er zocht tevens wie de post van Abou Jahjah geliked heeft op Facebook. Hij kwam zo onder meer uit bij Kris Merckx, politicus voor de extreem-linkse PVDA en ook Antwerps provincieraadslid. De Belgische PVDA is een zusterpartij van de Nederlandse Socialistische Partij en het Griekse Syriza, dat in Athene momenteel de scepter zwaait.

Ophef in Nederland
Abou Jahjah zorgde vorig jaar voor veel ophef in Nederland. Zo dreigden de Joodse succesauteurs Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring met een vertrek bij uitgeverij De Bezige Bij, nadat deze een contract had getekend met de Vlaamse Libanees. Uiteindelijk voegden alleen De Winter en Durlacher daad bij het woord. Ook bestseller-auteur Tommy Wieringa vertrok. In de zomer van 2016 mocht de omstreden activist optreden in het VPRO-tv-programma Zomergasten. Vooral vanuit Joodse hoek kwam daarop veel kritiek, waaronder door Jonet-columnist Frits Barend.

 

Bron: Jonet 9-01-2017