Turkije – Protestanten in Turkije worden achtergesteld bij andere religieuze minderheden. Dat zegt Pastor Ihsan Ozbek van de Vereniging van Protestantse Kerken in Turkije in een interview. Ook leven ze in angst, dat staat in de conclusie van het mensenrechtenrapport van het kerkgenootschap.

 

De Vereniging van Protestantse Kerken in Turkije publiceerde een rapport over de mensenrechtenschendingen die protestantse christenen in Turkije ondergaan. Daar staat in dat geloofsvrijheid wel wettelijk is vastgelegd, maar dat de 6.000 tot 7.000 protestanten die vrijheid nog niet genieten. Veel van de protestantse christenen hebben een moslimachtergrond.

In Turkije vinden geregeld incidenten plaats tegen de protestantse christenen. Het varieert van graffiti op de muren van een kerk in Balikesir tot het slaan van een kerkleider in Ankara. Ook werd vorig jaar een pastor in Izmir beschoten met een jachtgeweer.

In augustus 2015 kregen twintig kerkleiders sms’jes van onbekenden met doodsbedreigingen, geschreven in terminologie die Islamitische Staat ook gebruikt. De pastors deden aangifte, maar geen van hen kreeg bescherming.

Turkije staat op plaats 45 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 van Open Doors.Bron: Open Doors 18-02-2016