De privacydiscussie lijkt groter dan ooit in Silicon Valley. Apple en de FBI zijn met elkaar in debat over het hacken van een enkele iPhone. Volgens de FBI helpt dit verzoek bij een onderzoek, maar Apple vreest dat de privacy van alle gebruikers hierdoor op het spel komt te staan.

De FBI onderzoekt een terroristische aanslag
De iPhone 5C die de FBI gekraakt wil zien worden is van Syed Rizwan Farook, één van de daders bij de aanslag in San Bernardino. Tijdens een schietpartij in de Amerikaanse stad kwamen er veertien mensen om het leven. Er raakten 21 mensen gewond.

Farook en zijn mede-dader Tasheen Malik kwamen om het leven, wat onderzoek naar exacte motieven lastig maakt. Vlak na de aanslag werd beweerd dat Malik en Farook aanhangers waren van IS.

De FBI wil de iPhone 5c kraken om meer over de aanslag te weten te komen, en om mogelijk toekomstige aanvallen te voorkomen. 

 

iPhone niet binnen te dringen zonder hulp van Apple
Hoewel er in het verleden manieren waren om een iPhone te kraken voor politieonderzoek, is dat sinds de komst van iOS 8 in 2014 moeilijker geworden. Omdat het Apple ID-wachtwoord van Farook is veranderd door de FBI, werd de data op het toestel automatisch versleuteld.  

De Amerikaanse rechter heeft Apple bevolen om speciale software te ontwikkelen, waarmee de FBI deze specifieke iPhone 5C kan kraken. De software moet ervoor zorgen dat de FBI constant nieuwe wachtwoorden kan proberen om het toestel te ontgrendelen. Dat kan nu nog niet, omdat het toestel helemaal op slot gaat bij een aantal foutieve pogingen. 

De FBI zegt geen toegang te hebben totdat Apple de software levert. Apple weigert dat echter te doen. 

 

Apple is bang dat de uitspraak precedent schept 
Door nu een manier te ontwikkelen om de iPhone 5C binnen te dringen, vreest Apple-baas Tim Cook dat er een precedent ontstaat. 

Door nu mee te werken, zou een rechter of advocaat in toekomstige rechtszaken naar deze ene situatie kunnen wijzen als voorbeeld. Hierdoor zou de kans vergroten dat Apple vaker van de rechter toestellen van gebruikers moet hacken. De FBI benadrukt echter dat dit een enkele situatie is, die volgens hen geen verder precedent moet scheppen. Een woordvoerder van het Witte Huis stelt hetzelfde.

In de afgelopen jaren is Apple zich meer gaan richten op de privacy van gebruikers. In een open brief schreef Cook bijvoorbeeld nooit geld te willen verdienen aan de verkoop van gebruikersdata. Daarnaast wil het bedrijf niet meer zomaar toegang bieden tot servers aan overheden. 

 

Grote techbedrijven scharen zich achter Apple. 

Veel grote techbedrijven zeggen achter Apple te staan, waaronder Google, Facebook en WhatsApp. 

"Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van de gebruikers op het spel te staan", aldus Google-baas Sundar Pichai in een bericht op Twitter. Andere topmensen uitten zich op vergelijkbare wijze. 

Het geschil tussen Apple en de FBI lijkt voer voor een bredere privacydiscussie, waar de grote partijen uit Silicon Valley zich in willen mengen. 

Voormalig Microsoft-oprichter Bill Gates leek zich achter de punten van de FBI te scharen, maar zei later dat hij het niet over deze specifieke zaak had. Volgens hem moet het in uitzonderlijke gevallen wel mogelijk zijn om toestellen te kraken om terrorisme te voorkomen. Of dat nu ook moet gebeuren, moet de rechter bepalen, aldus Gates.

Cook denkt dat technologiebedrijven deel moeten nemen aan een commissie, om gezamenlijk te praten over de implicaties van politieonderzoek en privacy. Deze zou in dit soort situaties kunnen oordelen over de meest ethische en juiste aanpak.

 

Apple en FBI op 22 maart weer voor de rechter
Apple wil dat het Amerikaans Congres zich uitspreekt over de zaak, waar zowel Tim Cook als FBI-directeur James Comey zijn uitgenodigd om te spreken. 

De eis van de rechter is voor korte termijn van tafel gehaald. Op 22 maart vindt er een nieuwe hoorzitting plaats voor een federale rechter, waarin het verzoek om de iPhone te kraken verder wordt behandeld.

Bron: NU.nl 23-02-2016