Vliegtuigmaatschappij Kuwait Airways zet na 35 jaar haar vluchten tussen New York en Londen stop. Dat is het gevolg van een onderzoek van het Amerikaanse Departement voor Transport, dat in september tot de conclusie kwam dat de vliegtuigmaatschappij joodse passagiers discrimineerde.

Kuwait Airways weigert namelijk Israëlische burgers te transporteren tussen Londen en New York. Volgens het Amerikaanse Departement voor Transport worden houders van een Israëlisch paspoort op die manier gediscrimineerd. Een vliegtuigmaatschappij heeft namelijk niet het recht passagiers te weigeren die tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen reizen.

De maatregel geldt enkel voor vluchten tussen Londen en New York. Rechtstreekse vluchten vanuit Koeweit City naar New York komen niet in het gedrang om de eenvoudige reden dat Israëlische burgers Koeweit niet kunnen bezoeken omdat ze niet voor een visum in aanmerking komen.

Het Amerikaanse Departement voor Transport gaat ook twee soortgelijke klachten onderzoeken tegen Qatar Airways en Saudi Arabian Airlines.

Kuwait Airways vliegt sinds 1980 drie keer per week vanuit New York naar Londen, om daarna door te reizen naar Koeweit City. Volgens de advocaten van de vliegtuigmaatschappij is de maatregel om geen joodse passagiers te vervoeren gebaseerd op een lokale wet die zakendoen met Israëlische burgers verbiedt. Eerder dan de regel op Amerikaans verzoek aan te passen heeft Kuwait Airways nu besloten de route tussen New York en Londen te beëindigen.

Bron: Express.be; 18-01-2016