De ouders van de bijna elf maanden oude terminale baby Charlie Gard uit Engeland kunnen bij Donald Trump aankloppen voor hulp. Dat liet de Amerikaanse president weten via Twitter.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis heeft de president niet rechtstreeks contact met de ouders gezocht. Trump zou niet willen dat de ouders druk ervaren. Andere Amerikaanse officials spraken al wel met de ouders.

De terminaal zieke baby hoeft niet in leven te worden gehouden voor een experimentele behandeling in de VS, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vorige week. Dat betekent dat de artsen de medische ondersteuning die het jongetje van tien maanden in leven houdt mogen staken.

Waardig sterven

Artsen zien geen behandelmogelijkheden en willen het kind waardig laten sterven. De ouders denken daar anders over en willen met de baby naar de Verenigde Staten. Ze hebben geld ingezameld voor een behandeling. Als ze definitief geen toestemming krijgen om met de baby naar de VS te reizen, willen ze Charlie thuis laten sterven. Maar door de uitspraak van de rechter lijkt ook die wens onmogelijk.

Ouders Chris Gard en Connie Yates vingen eerder bot bij Britse rechters en stapten daarom naar het Europees Hof. Charlie ligt sinds oktober vorig jaar in een Brits ziekenhuis. Hij lijdt aan een zeldzame genetische aandoening en kan niet bewegen, horen, huilen en slikken.

Paus
Eerder liet ook de paus al weten mee te leven met de familie en te bidden voor het kindje.

 

Bron: de Telegraaf 04-07-2017