Dinsdag lokale tijd laat de politie in Melbourne weten de gijzeling die een dag eerder in de Australische stad plaatsvond, als terreurdaad te zien. Ook premier Malcolm Turnbull spreekt van een terroristische actie.
Volgens buitenlandse media besloten de autoriteiten tot dat onderzoek na een bericht op de website Amaq, waarin Islamitische Staat meldt dat een lid van de terreurorganisatie verantwoordelijk was.

Op maandag lokale tijd vond een gijzeling plaats in de stad Melbourne: een man hield een vrouw vast in een appartementencomplex, in de wijk Brighton. Agenten arriveerden bij dat gebouw nadat er eerder een explosie was gehoord. De gijzeling duurde een uur.
Nadat de gijzelnemer naar buiten stormde kwam hij in een vuurgevecht met agenten terecht. De politie schoot hem daarin dood. Drie agenten raakten gewond. De vrouw bleef lichamelijk ongedeerd.

Na het incident werd het lichaam van een tweede man gevonden in het flatgebouw. De politie kon later bevestigen dat de gijzelnemer hem had gedood.
Telefoon
Tegen televisiezender Seven liet een commissaris een dag later weten: "We behandelen dit incident als een terroristische daad. We denken dat deze persoon zijn daden uitvoerde met die intentie." Hij voegde er wel aan toe dat het voor de politie nog niet duidlijk is of de actie gepland was.

Vanuit Canberra gaf ook premier Malcolm Turnbull een verklaring af: "Dit is een terreurdaad, uitgevoerd door een bij de autoriteiten bekende crimineel. Het is een schokkende, laffe misdaad", zei hij. De identiteit van de dader is vastgesteld als Yacqub Khayre, een 29-jarige met meerdere veroordelingen op zijn naam.

Tijdens de gijzeling werd hetzelfde televiestation gebeld door een man die wist te vertellen dat er een link was met IS. Volgens de BBC zou de beller Khayre zelf zijn geweest. De politie van Melbourne neemt het telefoontje in ieder geval mee in het onderzoek. Duidelijk is volgens agenten al dat de man alleen handelde.

Volgens de verklaring die IS dinsdag publiceert, is Australië een doelwit omdat het land deelneemt in de internationale coalitie die in Irak en Syrië luchtaanvallen op de organistie uitvoert.

 

Bron: nu.nl 06-06-2017