Bij een aanslag zaterdagnacht is een bestelauto ingereden op voetgangers op de London Bridge in de Engelse hoofdstad Londen. Daarna vond een steekpartij plaats bij Borough Market.
Bij de aanslagen zijn zeven doden gevallen, liet de politie zondag weten tijdens een persconferentie. Nog eens 48 gewonden zijn opgevangen in vijf ziekenhuizen. Sommigen van hen zijn zwaargewond.

Vanaf de London Bridge reden de daders door naar het nabijgelegen Borough Market, waar zij uitstapten. In restaurants en cafés staken zij vervolgens meerdere gasten neer.

Agenten hebben de drie verdachten doodgeschoten. De politie gaat er voorlopig van uit dat er niet nog meer daders zijn. De daders droegen bomgordels, maar die bleken nep. De Londense politie bestempelt beide gebeurtenissen als terroristische daden.


Campagne
Tegenover Britse media spreekt premier Theresa May over een "vreselijk incident", dat wordt gezien als een "terroristische daad". Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemt de aanslag "een moedwillige en laffe aanval op onschuldigen".

Er wordt zondag in Londen door de meeste politici geen nationale verkiezingscampagne gevoerd. De Britten gaan donderdag naar de stembus voor parlementsverkiezingen. De Conservatieven, de Labour Party en de Scottish National Party zetten zondagochtend alle een streep door de landelijke campagneactiviteiten.

Uitzondering vormt de UK Independence Party, die vindt dat het stoppen van de campagne de democratie ontwricht, precies wat de terroristen willen.

De campagne begint maandag weer, meldt May op een persconferentie. Ook de verkiezingen van donderdag gaan gewoon door. May zegt tevens dat er "te veel tolerantie voor extremisme" is. Ze waarschuwt voor een nieuwe trend: volgens de premier kopiëren terroristen steeds meer elkaars gedrag.

Identiteit
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondagochtend weten "op dit moment'' geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

De Franse president Emmanuel Macron deelde zondagochtend in Parijs mee dat er onder de gewonden minstens twee Fransen zijn, van wie er een ernstig aan toe is. Ook zouden er Australiërs en iemand uit Nieuw-Zeeland onder de slachtoffers zijn.

De autoriteiten in Londen hebben formeel nog niets bekendgemaakt over de identiteit van de slachtoffers. De politie viel zondagochtend een gebouw in het oosten van Londen binnen. Een van de aanslagplegers zou daar hebben gewoond, melden Britse media.

Afgesloten
De gebieden van de aanslag zijn voorlopig afgesloten en worden onderzocht. De bewoners daar moeten tot nader order binnenblijven.

Verslaggevers van Reuters en The Sun melden drie explosies te hebben gehoord bij de brug. Dat zou gaan om gecontroleerde ontploffingen door de politie.

Naast de incidenten op deze twee locaties was er sprake van een derde incident in de wijk Vauxhall, in het zuidoosten van London. Dat bleek een steekpartij, maar het staat volgens de politie los van de gebeurtenissen op de London Bridge en bij Borough Market.

 


Aanslagen
Twee weken geleden vond een aanslag plaats in Manchester tijdens een optreden van Ariana Grande in de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven en raakten tientallen personen, onder wie veel kinderen, gewond.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is het "onwaarschijnlijk" dat de dader van Manchester contact heeft gehad met de daders van Londen.

De zangeres reageerde zondagochtend op Twitter op de aanslagen in Londen, zaterdagavond. Ze bidt voor de stad, liet ze weten. Zondagavond geeft ze een benefietconcert in Manchester, samen met onder anderen Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Pharrell Williams en Take That . Volgens de site van de Manchester Arena gaat haar show gewoon door.

Het dreigingsniveau in het Verenigde Koninkrijk staat op "ernstig". De regering is zondag bijeen gekomen voor een crisisoverleg. 

 

Bron: nu.nl 04-06-2017