Bij een aanslag met een autobom in Kabul zijn woensdag zeker 80 doden en naar schatting 350 gewonden gevallen. De grote bom ontplofte in de zwaarbeveiligde diplomatieke wijk van de hoofdstad waar veel ambassades en ministeries zijn. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog flink zal oplopen. Het is nog niet duidelijk wat het doelwit was in de chique wijk Wazir Akbar Khan.

De ambassades van Frankrijk en Duitsland zijn door de enorme explosie deels beschadigd. De Nederlandse ambassade staat ook in de buurt.
Daar zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen slachtoffers gevallen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zijn enkele medewerkers van de Duitse ambassade gewond geraakt. Een Afghaanse bewaker van de ambassade werd gedood. Gabriel benadrukte dat de aanslag geen gevolgen zal hebben voor de Duitse steun aan de Afghaanse regering.


Volgens de Franse minister van Europese Zaken Marielle de Sarnez zijn er bij de Franse ambassade geen Franse slachtoffers gevallen. 'Er is wat materiële schade', aldus de minister tegen de zender Europe 1.

Het ging volgens functionarissen om een zelfmoordaanslag. De aanslag met een tankauto vol met explosieven was een van de zwaarste ooit in de stad. Het paleis van de president staan niet ver van de plek waar de tankauto ontplofte. Volgens ooggetuigen zijn gebouwen op honderden meters afstand beschadigd. Deuren werden uit de sponningen geblazen en talloze ruiten sneuvelden. Een enorme zwarte rookwolk trok over de stad. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de ontploffing zo zwaar, dat tientallen voertuigen werden verwoest.

Islamitische Staat
De explosie vond plaats tijdens het drukste moment van de ochtendspits. De wegen zijn dan gevuld met forenzen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de meeste slachtoffers burgers, onder wie vrouwen en kinderen. De wijk wordt gezien als de veiligste plek in Kabul. Buitenlandse ambassades in het gebied worden beschermd met hoge muren; overheidskantoren worden bewaakt door de politie en veiligheidstroepen.

De Taliban ontkenden in de loop van de ochtend verantwoordelijk te zijn voor de bloedige aanslag. De beweging liet via een woordvoerder weten aanslagen te veroordelen waarbij burgerdoden vallen.Zowel de Taliban als Islamitische Staat hebben de afgelopen tijd aanslagen in Kabul opgeëist.

 

Bron: Volkskrant 31-05-2017