De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) heeft een omstreden bezoek gebracht aan het graf van een Palestijnse terrorist. In de tombe, die in Tunesië staat, ligt Atef Bseiso. Hij is een van de daders van de terreuraanslagen die werden gepleegd tijdens de Olympische Spelen van München van 1972. Corbyn reisde in 2014 naar het Noord-Afrikaanse land om Bseiso en andere PLO-strijders de laatste eer te bewijzen.

Nadat dit deze week bekend werd gemaakt, veroordeelde de werkgroep Labour Friends of Israël haar leider meteen. Mogelijk loopt de partij hierdoor schade op in de verkiezingscampagne die vooralsnog redelijk goed verloopt. Corbyn staat al langer bekend om zijn pro-Palestijnse visie die wrevel binnen Labour opwekt.

Zegsvrouw Jennifer Gerber van Labour Friends of Israël spreekt schande van de actie van Corbyn.
“Hoe is het mogelijk dat een parlementariër van Labour een bezoek brengt aan de graven van terroristen die de moord op onschuldige Israëlische atleten op hun geweten hebben”, aldus de geëmotioneerde Gerber.

Het bezoek van Corbyn kwam aan het licht toen hij een stuk schreef over de reis. ‘Nadat er bloemenkransen waren gelegd op de graven van hen die de dood vonden op die ene dag, en op die van hen die gedood werden door de Mossad, vertrokken we naar het herdenkingsbeeld in de Tunesische stad Ben Arous, waar Tunesische en Palestijnse vlaggen hangen’, aldus de Labour-voorman in het artikel.

Labour Friends of Israël zoekt momenteel uit welke stappen er tegen Corbyn genomen kunnen worden.
De partijleiding heeft zich in de zaak nog niet uitgesproken.

Momenteel klimt Labour in de peilingen, onder meer door het falen van de Britse regering rond het voorkomen van de zelfmoordaanslag in Manchester, vorige week. Toen kwamen 22 mensen om nadat een moslimterrorist zichzelf opblies bij een concert van tieneridool Ariana Grande. Vooralsnog leek het erop dat premier Theresa May (Conservatieven) de vervroegde verkiezingen op haar sloffen zou gaan winnen.
Zij schreef voor 8 juni vervroegde verkiezingen uit om een nog groter mandaat te kunnen krijgen tijdens de Brexit-onderhandelingen met de Europese Commissie. Corbyn is May op 7 procentpunten genaderd. In eerste instantie lag hij twintig punten achter.

 

Bron: Jonet 30-05-2017