Vijf mensen, waaronder de dader, zijn vanmiddag bij een terreuraanslag in het hartje van Londen om het leven gekomen. Een onbekende man reed met zijn auto wandelaars en fietsers aan op Westminster Bridge. Daarna stak hij een agent dood. Vervolgens is hij zelf door de politie neergeschoten. Het incident wordt voorlopig behandeld als een terreurdaad.

Premier Theresa May is door bewakers weggevoerd uit het parlementsgebouw en naar een veilige plek gebracht. Ooggetuigen vertellen onder meer dat ze een luide knal hoorden, daarna kreten, rumoer en schoten. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Tobias Ellwood, was  net voor de entree van het Lagerhuis toen de agent werd neergestoken. Ellwood, zelf een broer kwijtgeraakt door een terreuraanslag in Bali, gaf mond-op-mond beademing om het leven van de politieagent te redden. Deze is echter later overleden.

Het lijkt er op dat de dader met zijn auto op Westminster Bridge, de brug over de Thames die naar het parlement voert, eerst het trottoir op is gereden en daar een aantal voetgangers heeft geschept. Een ooggetuige zegt dat er op die manier ‘vijf mensen zijn neer gemaaid’. Vijf mensen zijn inmiddels overleden. Een vrouw is uit de Thames gehaald en voor behandeling meegenomen naar het ziekenhuis. Veertig mensen raakten gewond, van wie twaalf ernstig.

Dozijn slachtoffers
Een medewerker van het nabijgelegen ziekenhuis bevestigt dat er een dozijn slachtoffers zijn binnengebracht. Sommigen konden op eigen gelegenheid naar ons toe komen, maar bij anderen zijn de verwondingen levensbedreigend, aldus deze arts-in-opleiding.

Een politiek verslaggever vertelt dat hij uit zijn raam keek en mensen in paniek de hoek om zag rennen. Plotseling sprintte een man een pleintje naast het Lagerhuis op. ,,Hij had iets beet wat op een lang keukenmes leek. Toen hoorde ik schoten, ik denk drie, en plotseling lagen er twee mensen op de grond en kwamen er andere mensen te hulp.”

De politie sloot onmiddellijk het parlement af. Niemand mocht er meer in of uit. Agenten kamden het hele gebouw uit op zoek naar mogelijke verdachten.

Dader
Over de identiteit van de dader is nog weinig bekend. Woensdagavond werd korte tijd gedacht dat ene 'Trevor Brooks', ook wel bekend als Abu Izzadeen, achter de aanslag zou zitten. De advocaat van Brooks wist echter mede te delen dat Brooks gewoon in de gevangenis zit, en dus niks met de aanslag te maken heeft. 

 

Bron: AD.nl 22-07-2017