Het verspreide rapport waarin compromitterende informatie over Donald Trump is verspreid, noemt de Republikein een smet op het blazoen van de veiligheidsdiensten. „Het rapport is onzin.

Dit is nooit gebeurd.” Het dossier is door ’zieke mensen, onze tegenstanders’ samengesteld”, sprak Trump.

Over de vermeende seksuele escapades van Trump en een paar prostituees in de presidentiële suite van het Ritz in Moskou, zei Trump: „Gelooft überhaupt iemand dat verhaal over die golden shower? Ik heb overigens smetvrees.” Wel zegt de Republikein zijn bodyguards altijd te waarschuwen voor camera’s in hotelkamers. „Anders zie je jezelf terug op tv.”

In zijn eerste persconferentie sinds de verkiezingen loofde Trump media die voorzichtig zijn omgesprongen met het spraakmakende dossier. „Jullie zijn omhoog gegaan in mijn achting.”

De vastgoedmagnaat uit New York beaamde dat Rusland achter de cyberaanvallen zat tijdens de verkiezingscampagne. Hij vroeg zich af in hoeverre hij overweg zal kunnen met Poetin, maar hoopt dat het gaat lukken. Als Poetin hem mag, dan is dat een meevaller, zei hij. Trump herhaalde geen zakelijke en financiële belangen te hebben in Rusland.

Na een monoloog met bekende standpunten zoals het terugbrengen van industrie naar Amerika, waaronder de fabricage van medicijnen, en de problemen met de ontwikkeling van de te dure straaljager F-35, ging Trump voordat hij de zaal uit beende kort in op vragen van journalisten.

Van zijn bedrijven in Amerika neemt Trump zoals beloofd afstand. Zijn advocate nam daarna over en legde uit hoe dat allemaal geregeld is of zal worden, nog voor de presidentiële inauguratie op 20 januari. Buitenlandse deals zal zijn imperium, dat geleid zal worden door zijn zoons, niet sluiten tijdens zijn presidentschap.

 

Bron: Telegraaf 11-01=2017