De Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn heeft ook elders een strafblad. Voordat Anis Amri naar Duitsland kwam, zat hij in Italië vier jaar in de cel wegens brandstichting in een school.

In eigen land was Amri ook een bekende van de politie. De in heel Duitsland gezochte terrorist werd in Oueslatia, waar hij op 22 december 1992 het levenslicht zag, bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens diefstal met geweld.

Illegale immigrant
De vader van Anis Amri liet woensdag via de regionale radiozender Mosaïque FM weten dat zijn zoon ongeveer zeven jaar geleden uit Tunesië verdween en als illegale immigrant in Italië terechtkwam. Na zijn vrijlating dook hij in 2015 op in Duitsland.

Hij had nog wel contact met zijn broers maar niet met zijn vader. Deze is door veiligheidsdienst opgehaald voor verhoor om uit te vinden of er sprake kan zijn van radicalisering en betrekkingen met Islamitische Staat.

Platteland
Oueslatia ligt in het district Kairouan, een religieus centrum in Tunesië, zo’n 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Zoals in zoveel gemeentes op het platteland is de werkloosheid hoog en het perspectief voor de jeugd gering. Tal van families raakten zoons kwijt aan jihadistische groeperingen in Libië, Syrië en Irak.

Naar schatting hebben zeker 4000 Tunesiërs zich aangesloten bij IS of bij vergelijkbare militante groeperingen in het buitenland. Ze worden onder meer via internet geronseld door haatpredikers.

 

Bron: Telegraaf 21-12-2016