Er worden geen nieuwe hoofdstukken over toetreding van Turkije tot de EU geopend zolang de situatie in het land niet verbetert. Oostenrijk, dat de deur definitief in het slot wilde gooien voor de Turken, kreeg geen enkele steun van andere lidstaten, inclusief Nederland.

Dat bleek dinsdag in Brussel waar 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren om te praten over onder andere Turkije. Minister Koenders had vanuit de Tweede Kamer de opdracht gekregen om de EU de gesprekken met Ankara te laten stilleggen.

Waar het vooral om ging was dat er een politiek signaal richting Ankara zou komen. In de praktijk liggen die toetredingsonderhandelingen al stil omdat het land onvoldoende vooruitgang boekt en de situatie sinds de mislukte coup van afgelopen zomer alleen maar slechter is geworden.

“Onder de huidige omstandigheden worden er geen nieuwe hoofdstukken geopend”, aldus Koenders. Hij vindt dat hij zijn belofte aan de Kamer heeft waargemaakt. Definitief stoppen vond hij geen optie omdat daarmee de deur richting Turkije dicht wordt gegooid.

Als kandidaatlid van de EU ontvangt Turkije zogeheten pre-accessiegelden waarmee het land hervormingen kan doorvoeren om aan EU-normen te voldoen. Koenders wilde de hulp stopzetten, maar daar was geen enkele steun voor bij andere landen. Wel komt er een evaluatie over de vraag of het geld wel goed besteed wordt.

 

Bron: Telegraaf 13-12-2016