Marine Le Pen, de voorvrouw van de Franse rechts-populistische politieke partij Front National (FN), wil een verbod op het dragen van keppels in het openbaar. Dit moet volgens haar gebeuren omdat de boerkini en hoofddoeken ook al in de ban worden gedaan. “Het is duidelijk. De hoofddoek is verbannen op publieke plaatsen en daarom moet de kippah ook weg,” aldus Le Pen in een interview. In Frankrijk is het momenteel al verboden om een hoofddoek te dragen in scholen en andere openbare instellingen.

Het FN is al sinds jaar en dag tegen het dragen van hoofddoeken, boerka’s, niqaabs, shadors en boerkini’s in het openbaar. Volgens de partij hoort deze klederdracht niet bij de Franse cultuur, waar vrouwen onbedekt door het leven gaan. Door nu door te pakken op het gebied van andere religies, heeft Le Pen de toorn van collega’s op haar hals gehaald. Minister Vincent Peillon van Onderwijs (PS) stelt dat ze ‘de vlammen van het fundamentalisme aanwakkert’.

Ook rabbijn Pinchas Goldschmidt, het hoofd van de Europese rabbijnen, is niet blij. “Wederom heeft het FN zich laten zien als een partij die het niet waard is om mee te draaien in de Franse politiek,” aldus Goldschmidt. “Haar suggestie om de kippah in het openbaar te verbieden doet direct denken aan de antisemitische politiek van het Vichy-regime. Iedere welwillend denkende politicus zal haar uitspraken afdoen als gekte. Het is beledigend voor de Franse idealen zoals de vrijheid van expressie.”

Het FN werd in de jaren zeventig opgericht door Jean-Marie Le Pen, de vader van de huidige leider. Hij staat bekend als een notoir antisemiet, die is aangeklaagd en veroordeeld voor het doen van antisemitische uitspraken. In de afgelopen jaren raakten vader en dochter mede daarom publiekelijk in onmin. Marine Le Pen wil niet geassocieerd worden met antisemitische uitspraken van haar vader, die haar teveel doen denken aan de Tweede Wereldoorlog. Het FN wil benadrukken niet neo-nazistisch te zijn.

 

Bron: Jonet 29-08-2016