Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij Italië op aan dat het land zijn noodlijdende banken zo snel mogelijk saneert. 'De hervorming van de financiële sector is van cruciaal belang om de stabiliteit te creëren en het herstel te ondersteunen', aldus het meest recente IMF-rapport over Italië.

Hoewel de Italiaanse economie zich de laatste maanden enigszins heeft hersteld, zijn de structurele problemen nog groot, aldus het IMF. Het fonds verwijst onder meer naar een lage productiviteit, een hoge werkloosheid en weinig investeringen.

Het fonds verwijst in zijn rapport uitdrukkelijk naar de noodlijdende Italiaanse banken, die voor 360 miljard euro aan dubieuze leningen hebben afgesloten. Door de zwakke economische groei wordt het voor die banken moeilijk om op eigen kracht binnen een redelijke termijn hun noodlijdende leningen af te betalen. 'Dat toont aan dat er extra maatregelen nodig zijn', aldus het IMF.

De overheid heeft ondertussen al een reeks maatregelen in gang gezet. Zo zijn er plannen voor de consolidatie van de banken en om te snijden in niet-performante kredieten.

Premier Matteo Renzi wil miljarden aan overheidsgeld in de banken pompen om het vertrouwen in de bankensector te vergroten. Volgens de nieuwe EU-bankenrichtlijn na de financiële crisis van 2008, is staatshulp voor de banken echter enkel mogelijk nadat de aandeelhouders en private schuldeisers geraadpleegd worden.


Bron: ad.nl 12-07-2016