Ruim een uur na de aanslag op het vliegveld Ataturk in Istanbul, heeft de Turkse regering verschillende social media-platformen geblokkeerd. Een mediawaakhondgroep meldt dat Twitter en Facebook tijdelijk niet bereikbaar waren, weet Vocativ.

De blokkade werd opgelegd door de Turkse premier op grond van nationale veiligheid en openbare orde. Door de blokkade konden er geen beelden worden gedeeld van het moment van de explosie, de plek waar het gebeurde, noodhulp en foto's van gewonde en overleden slachtoffers. Ook kon er geen informatie over de verdachten worden gedeeld.

PANIEK EN ANGST
Om kwart over elf, vlak na de aanslag, maakte de Turkse Raad van Radio en Televisie bekend dat er geen beelden mochten worden verspreid. Nog geen uur later besloot de overheid ook al het nieuws en interviews omtrent de aanslag te blokkeren en kort daarna waren ook Facebook en Twitter niet meer bereikbaar. Beelden van de aanslag zouden het onderzoek kunnen belemmeren en voor paniek en angst zorgen.

BLOKKADE
De nieuwscensuur van de Turkse overheid is sinds april 2015 enorm gegroeid. Toen voerde het land de beruchte internetwet door, die ervoor zorgt dat ministers bepaalde content op internet kunnen blokkeren als het volgens hen de nationale veiligheid of openbare orde ten goede komt. In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 150 redenen geweest voor de overheid om de bepaalde netwerken te blokkeren.

Na de aanslag op dinsdagavond, konden mensen in de buurt van het vliegveld zich veilig aanmerken op Facebook, om zo hun vrienden te laten weten dat ze oké waren. Door de blokkade van de Turkse overheid, konden Facebookgebruikers ook daar geen gebruik van maken.

 

Bron: Metronieuws.nl 29-06-2016