Op het vliegveld Ataturk in Istanbul hebben vlak na 21.00 uur drie terroristen zichzelf opgeblazen in de internationale vertrekhal. Bij de drie explosies zijn tientallen doden gevallen.
Een hoge Turkse ambtenaar spreekt over 'bijna vijftig doden'. Officieel is sprake van zeker 36 doden. Het aantal gewonden ligt volgens Turkse media op 147.


Nederlanders
Het overgrote deel van de gewonden en doden is Turks. Welke nationaliteit de andere slachtoffers hebben, is niet bekend. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

'Islamitische Staat'
De Turkse geheime dienst vermoedt dat Islamitische Staat achter de aanslagen zit, zo wordt gezegd op Turkse televisie.

Kalasjnikovs
Twee schutters openden eerst het vuur met kalasjnikov-geweren alvorens zich op te blazen met bomvesten. Dat gebeurde vlak voor de veiligheidscontrole op de internationale terminal van het vliegveld. De politie had nog schoten afgevuurd om te proberen de verdachten uit te schakelen, zei een Turkse functionaris.

Ooggetuigen melden aan CNN dat er geschoten werd vanuit een parkeergebouw aan de luchthaven. Op foto’s die op sociale media verschijnen is te zien dat mensen zwaargewond in of bij de vertrekhal liggen.
Verschillende taxi’s rijden af en aan om gewonden af te voeren. Ook zijn er meerdere ambulances naar de luchthaven gekomen. Het vliegveld wordt volledig ontruimd.
Turkse autoriteiten hebben media berichtgeving over de aanslagen verboden.

Zesde aanslag
Het is zesde aanslag op Turkse bodem dit jaar. Bij de meest recente aanslag kwamen in het centrum van Istanbul elf mensen om het leven in de buurt van het toeristische district.

 

Bron: de Telegraaf 28-06-2016