De rechter in Hamburg heeft dinsdag bepaald dat de komiek Jan Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht gericht aan de Turkse president Recep Erdogan niet meer mag herhalen. De president deed aangifte omdat Böhmermann zich in het gedicht Schmäkritik afvroeg of je de president geitenneuker en pedofiel mag noemen.


BOETE
Overtreedt Böhmermann het bevel van de rechter, dan komt hem dat op een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden te staan. De 35-jarige Böhmermann las zijn gedicht op 31 maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer mag voordragen, hebben alle betrekking op Erdogan.

De advocaat van de komiek, Christian Schertz, vindt het besluit van de rechter verkeerd. Schertz acht deze passages wél toelaatbaar omdat ze betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting.

De raadsman van Erdogan, Michael von Sprenger, stelde vast dat de rechtbank stukken van het gedicht als laster heeft opgevat en dat het in dit geval niet om een kwestie van smaak gaat.

Erdogan wil ook dat Böhmermann strafrechtelijk wordt vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Bondskanselier Angela Merkel heeft eerder toestemming gegeven voor een dergelijke zaak, maar het is uiteindelijk aan de Duitse openbare aanklager om de knoop door te hakken.

Bron: Metro 17-05-2016