Typography

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn ruim 7600 stemmen niet meegeteld. De fout kan niet meer worden hersteld. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdagavond geïnformeerd over de blunder. Hij bezweert dat de misser geen invloed heeft gehad op de uitslag.

Het hoofdstembureau in Den Bosch had per ongeluk alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP uit de gemeente Boxmeer ingevoerd in het systeem. De uitslag is al onherroepelijk. „Toch is de Kiesraad nagegaan of de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing anders zou zijn als de ontbrekende stemmen wel waren meegeteld. Dat is niet het geval”, bezweert Plasterk.

Het zou fout zijn gegaan toen een lokale uitslag in een systeem ingevoerd moest worden. De precieze oorzaak van de fout is volgens het hoofdstembureau in Den Bosch niet meer te achterhalen. Er wordt gesuggereerd dat er een storing was in het hulpprogramma Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), mogelijk in combinatie met een „menselijke fout” bij de invoer.

Wel is duidelijk dat voorgeschreven controlemechanismen, zoals een handmatige telling na afloop, niet zijn uitgevoerd.

’Dit mag niet voorkomen’
Het CDA reageert verontwaardigd en wil een debat. „Een fout als deze mag niet voorkomen”, zegt Kamerlid Hanke Bruins Slot. „Een correcte en nauwkeurige uitvoering van het verkiezingsproces is essentieel voor het vertrouwen van de kiezer in het verkiezingsproces.”

Over het optellen van stemmen was voorafgaand aan de verkiezingen al veel ophef. Het mocht niet meer helemaal met de computer omdat er vrees voor hacken bestond.

Pijnlijk
De gemeente Boxmeer noemt het in een korte reactie vervelend en pijnlijk dat er zoveel stemmen verloren zijn gegaan. De gemeente is opgelucht dat de fout geen gevolgen heeft gehad voor de uitslag. Voor burgemeester Karel van Soest is het een extra argument om te pleiten voor herinvoering van de stemcomputer, liet hij via een woordvoerster weten.

 

Bron: Telegraaf 06-06-2017