Typography

Groningen Airport Eelde is ontruimd vanwege een onbeheerde koffer die achter de terminal is achtergelaten. Op last van de marechaussee moet iedereen naar buiten. De passagiers mogen weer inchecken.

Het nieuws is door de politie bevestigd. De koninklijke marechaussee heeft iedereen die in het gebouw aanwezig was naar buiten gebracht en een noodprocedure in werking gesteld. Op het vliegveld waren zo'n 40 mensen aanwezig, die om 10.25 uur naar Londen wilden vertrekken.

,,Iedereen moest zijn spullen uitpakken en de terminal werd afgezet met rode linten", vertelt Edmond Varwijk, die ook wachtte op de vlucht naar Londen. ,,Inmiddels is iedereen weer binnen, in het restaurant. Er is een noodprocedure in werking gesteld, maar de sfeer hier is rustig. We blijven toch Groningers", zegt Varwijk.

Geen paniek
De Groninger Niek Verweij (32) uit Groningen reageert gelaten op de situatie. ,,Ik heb geen haast." Alle passagiers reageren gelaten, er is geen sprake van paniek.

De 36-jarige Britse Linda Scheuermann wacht met haar moeder en drie kinderen in het restaurant. Het stuk handbagage, een grijze of zwarte koffer, stond volgens haar onbeheerd naast de geldautomaat in de terminal. Linda en haar familie waren de beveiliging al gepasseerd, maar zijn weer teruggehaald.

Vanuit het vliegveld is er nog weinig naar de reizigers gecommuniceerd. ,,We weten nog niet hoe lang we hier zitten. Maar de koffie is nog voor eigen rekening, dus hopelijk zal het meevallen", zegt Varwijk.

Speurhond ingevlogen
Woordvoerder Lisette van Dijken van Groningen Airport Eelde wil nog geen uitspraken doen over de ernst van de situatie.

Op dit moment wordt de inhoud van de koffer door de marechaussee onderzocht. Die is nog in afwachting van een speurhond, die volgens het ANP met een helikopter naar Eelde wordt gebracht.
Wat de impact van de ontruiming zal zijn op het vluchtschema is nog niet bekend.

 

Bron: DVHN.nl 11-04-2017