Typography

Blanke ambtenaren in het Haagse stadhuis hebben het idee dat hun huidskleur bij contractverlenging in hun nadeel werkt.

Dat stelt de PVV in de Haagse gemeenteraad. De partij heeft signalen gekregen dat verschillende mensen met een jaarcontract de laan zijn uitgestuurd terwijl hun net zo goed functionerende collega’s met een bi-culturele achtergrond wel mochten blijven.

„Het deed mij gelijk denken aan de uitspraken in november van wethouder Baldewsingh, die gaat over het ambtenarenapparaat. Hij zei onder andere dat het stadhuis gewoon te wit is en doelde daarmee niet op het gebouw maar op het personeelsbestand”, stelt raadslid Elias van Hees.

„Dat waren controversiële en idiote woorden.”

Hij benadrukt dat mensen moeten worden geselecteerd op geschiktheid. „Er bestaat niet zoiets als gelijke geschiktheid. Selectie op uiterlijke kenmerken is discriminatie en dat zou de wethouder niet moeten willen. Hagenaars zonder migrantenachtergrond zijn toch geen tweederangsburgers?”

Van Hees wil van de wethouder weten of de bestuurder al geprobeerd heeft het personeelsbestand wat minder ’wit’ te laten zijn. Het raadslid verwacht echter niet dat Baldewsingh volmondig zal toegeven dat deze ambtenaren vanwege hun huidskleur weg moesten. „Dan nog vind ik het heel kwalijk dat bij deze mensen - goed functionerende ambtenaren of geschikte sollicitanten - het gevoel blijft hangen dat het aan hun afkomst ligt.”

 

Bron: Telegraaf.nl 31-03-2017