Typography

De politieke beweging DENK zet moskeebesturen onder druk om hun achterban aan te sporen op DENK te stemmen. Verschillende moskeebesturen zouden dat aangeven.

Door de ‘agressieve stijl van campagnevoeren’ zouden sommige moslims er niet voor durven uitkomen dat ze kritiek hebben op DENK, of liever op een andere partij stemmen, zegt de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) tegen NOS.

Polariserende werking
De Raad heeft van verschillende moskeeën dergelijke signalen ontvangen. De RMMN vindt dat DENK polariserend werkt door kiezers continu aan te spreken op hun geloof of etnische afkomst. Het was ook voor Sylvana Simons een van de redenen om de partij in december te verlaten.

RMMN-woordvoerder Saïd Bouharrou vindt dat iedereen woensdag in alle vrijheid moet kunnen kiezen. Hij vindt het verder kwalijk dat DENK geen afstand neemt van omstreden (haat)imams en op sociale media troll-accounts gebruikt om andere politici zwart te maken.

De RMMN maakte eerder een ‘islamitische meetlat’ om moslimkiezers te begeleiden in hun keuze. Daarin worden politieke partijen beoordeeld op drie thema’s die volgens de Raad belangrijk zijn: de aanpak van discriminatie, de bescherming van de vrijheid van godsdienst, en het ‘verbindend vermogen’.  De partijen die op alle drie de thema’s het hoogst scoren zijn D66, GroenLinks en Artikel1. Die scoren de maximale zes punten. De SGP en PVV eindigen als laatsten met nul punten.

DENK zit met vier punten in de middenlaag: volgens de RMMN scoort de partij goed op de eerste twee elementen, maar niet op ‘verbindend vermogen’.

Andere reactie op rellen Rotterdam
Na de hevige rellen in Rotterdam zaterdagavond, reageert DENK-leider Tunahan Kuzu anders dan de andere politieke leiders. Die prezen premier Mark Rutte voor zijn daadkrachtige optreden tegen de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu. Rutte trok de landingsrechten voor het vliegtuig van Cavusoglu in, nadat hij hem meermaals had gewaarschuwd dat Turkse campagnes in Nederland niet op prijs worden gesteld.

‘Verkiezingsretoriek,’ aldus Kuzu, die vindt dat de gebeurtenissen niemand helpen ‘behalve Rutte die omwille van de verkiezingen kiezers van Wilders probeert af te snoepen’. In eerste instantie weigerde DENK nog te reageren op de rel in Rotterdam. ‘We moeten nog overleggen,’ zei de beweging tegen journalisten. Het duurde bijna een hele dag voordat DENK met een reactie kwam.

 

Bron: Elsevier.nl 13-03-2017