Typography

Premier Mark Rutte (VVD) wil geen nieuwe demonstraties door Turkse Nederlanders. Na oproepen op sociale media om opnieuw te demonstreren, dringt Rutte er bij hen op aan het hoofd koel te houden.

Na de protesten zaterdagavond in Rotterdam werd zondag ook in Amsterdam gedemonstreerd. De politie moest optreden bij Plein 40-45 in de hoofdstad omdat een demonstratie van Turkse Nederlanders escaleerde.

Waterkanonnen en vuurwerk
De ongeveer 250 demonstranten moesten met waterkanonnen worden weggejaagd. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) beëindigde de demonstratie op grond van verstoringen van de openbare orde en veiligheid van het verkeer. Het protest begon, net als een dag eerder in Rotterdam, vreedzaam maar later werd de sfeer grimmig. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd met vuurwerk gegooid en weigerden demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen.

In de loop van de avond werden vier mensen aangehouden. Eén voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing, en één voor het beledigen van een agent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en openbare geweldpleging.

‘Bananenrepubliek en nazi-praktijken’
De relatie tussen Nederland en Turkije is flink bekoeld. Zondag riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan internationale organisaties op om Nederland sancties op te leggen. ‘Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek,’ zei hij in een toespraak. Ook kritiseerde hij andere Europese landen omdat zij Nederland niet aanspreken op de ‘bedreiging van Turkse ministers’.

Eerder op de dag liet hij zich ook al dreigend uit: Nederland zal ‘de prijs betalen’ voor het beschadigen van de Turks-Nederlandse relatie. Erdogan specificeerde niet wat hij daarmee bedoelde. Ook hekelde hij de ‘schaamteloze behandeling’ van de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, die zaterdagavond de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam werd ontzegd. Na middernacht werd ze tot ongewenst vreemdeling verklaard en onder begeleiding teruggevoerd naar Duitsland, waar ze per auto vandaan was gekomen.

Nederland ‘zal leren hoe internationale diplomatie werkt’, aldus Erdogan. In de toespraak beschuldigde hij de Nederlandse regering opnieuw van nazi-praktijken en noemde hij Nederland fascistisch. Eerder noemde hij Nederland al ‘een overblijfsel van de nazi’s’.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gaf zondag aan dat de Turken excuses vanuit Nederlandse hoek op hun buik kunnen schrijven. Volgens premier Rutte beraadt Nederland zich op dit moment op tegenmaatregelen voor als de Turken hun harde lijn handhaven.

 

Bron: Elsevier.nl 13-03-2017