Typography

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) roept minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie, en minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken op om de zogenoemde ‘Hamas-conferentie’ in Rotterdam te verbieden. Op 15 april houden pro-Palestijnse organisaties een congres in het Rotterdamse theater De Doelen.

Volgens onderzoeksjournalist Carel Brendel en bepaalde fracties in de Rotterdamse gemeenteraad zijn de organisatoren verbonden aan terreurorganisatie Hamas. Het CIDI eist nu dat de regering de bijeenkomst verbiedt. ‘Voor een conferentie als deze is in Nederland geen plaats, zeker nu we onze samenleving proberen te beschermen tegen de aantrekkingskracht van terreur op jongeren’, aldus de organisatie.

‘De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft meermaals gerapporteerd dat de organisatie achter deze conferentie, de PRC, de “Europese frontorganisatie” van Hamas is. Ook Amerikaanse en Israëlische inlichtingenbronnen hebben dit bevestigd. A. Abou Rashed, M. Al Zeer en M. Sawalha – zijn kopstukken van PRC en vertegenwoordigers van Hamas in Europa’, aldus het CIDI in een persbericht. Eerder vroeg de Joodse belangenorganisatie aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) om het congres te verbieden, maar hij weigert. Na een mondeling advies van Dick Schoof, de Nationaal Coordinator Terrorisme en Veiligheid, besloot hij om het evenement toch door te laten gaan.

Desalniettemin wil het CIDI dat de ‘Hamas-conferentie’ verboden wordt. ‘Het is onduidelijk waarop het mondelinge advies aan de burgemeester is gebaseerd. Dit vindt het CIDI zeer verontrustend’, zo luidt het in het persbericht. ‘De Nederlandse autoriteiten arresteren Syriëgangers en IS-vrijwilligers bij terugkeer naar Nederland vanwege het gevaar dat zij vormen; Er wordt momenteel gewerkt aan een wet om mensen die van plan zijn naar Syrië of IS-gebied te reizen preventief te arresteren. Waarom gelden deze maatregelen niet voor Hamas-activisten? Nogmaals, het betreft hier een organisatie die onze eigen regering op de terreurlijst heeft geplaatst’.

Het CIDI voegt daar aan toe compassie te hebben voor de Palestijnse bevolking. Ook acht de organisatie de vrijheid van vergadering, vereniging en meningsuiting in Nederland hoog. Uit het bericht: ‘De vrijheden zijn echter niet onbegrensd. De veiligheid moet niet in het geding komen. Een terreurorganisatie mag ons rechtssysteem niet misbruiken om haatdragende, gevaarlijke denkbeelden te verspreiden en terreur te verheerlijken. Ook mogen er geen financiële middelen voor dergelijke organisaties worden verzameld. Het geld gaat immers niet naar behoeftige burgers, maar wordt gebruikt voor terrorisme’.

Eerder moest burgemeester Aboutaleb twee keer voor de gemeenteraad verschijnen om het ‘Hamas-congres’. De fractie van Leefbaar Rotterdam is het met het CIDI eens en wil het evenement verbieden. Volgens de burgervader zijn er echter geen aanwijzingen dat de conferentie een gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid in de Maasstad. Ook heeft het NCTV-advies hem ervan overtuigd om de happening door te laten gaan wegens een zeer gering risico. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf diende een motie in die het congres moest verbieden. Aboutaleb ontraadde het voorstel en verwees naar de grondwet, die hij moet eerbiedigen. “Het is mij niet toegestaan censuur toe te passen. Ook een zure en onaangename boodschap moet ruimte krijgen.” De motie werd verworpen.

 

Bron: Jonet.nl 06-03-2017