Typography

In Hilversum hebben onbekenden hakenkruizen gekrast op de motorkap van een auto van een Joods gezin. Naast de hakenkruizen zijn er over de hele lengte van de auto krassen aangebracht. De moeder van het gezin vertelde dit alles aan de Telegraaf.  De banden van de auto van haar moeder zijn lek gestoken. “Dit is heel duidelijk tegen ons gericht,” aldus de Hilversumse. Net als de buren heeft de familie zelf helemaal niets gemerkt van wat ze ‘antisemitisch vandalisme’ noemt. “Ik heb niets gezien, al heeft de hond wel geblaft.”

De dame zou niet weten wie het op haar gezin voorzien heeft. “Ik heb geen vijanden. Ik heb wel eens vaker last gehad door mijn Joodse achternaam, maar nooit zo”, zegt ze. “Nu pakken ze mijn auto, straks steken ze iets in brand. Hoe moet ik snel naar buiten met mijn kinderen?” Omdat de familie vond dat de politie geen actie ondernam, heeft de vrouw het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) benaderd. Nadat die organisatie bij de politie aan de bel had getrokken, kwam er alsnog een agent op bezoek. Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant dat aangiftes van antisemitisme ‘zeer serieus’ worden genomen, maar dat het ongebruikelijk is om een agent langs te sturen als de daders niet zijn gezien. De politie kan niet zeggen of er vaker dergelijke vernielingen in Hilversum worden aangericht.

De laatste tijd neemt het antisemitisme in Nederland onverhoopt toe. Zo werd er een winkel in de Zaanse wijk Poelenburg beklad met hakenkruizen. Ook was er een racistische leus te zien. Op het raam viel in gebrekkig Nederlands te lezen: ‘Wat jullie wijk, ons land’. De tekst is zonder al te veel moeite weggehaald. De politie maakte een aangifte op wegens vandalisme, vernieling en baldadigheid. Tevens werd er een onderzoek ingesteld naar wie achter de bekladdingen zitten. De supermarkt kwam begin september uitgebreid in het nieuws als hangplek van een groep Turks-Nederlandse jongeren, die in de wijk winkeliers en bewoners intimideerde. De jongens plaatsen video’s online van hun asociale handelen, waarop bijvoorbeeld is te zien hoe een man op een fiets wordt geschopt en een klap op z’n hoofd krijgt.

 

Bron: Jonet 05-12-2016