Typography

Een verhuurster van een Airbnb-woning in Amsterdam is door het bedrijf van de site gehaald, nadat ze had laten weten niet te willen verhuren aan Israëli’s.

Gastvrouw Maria steunt namelijk de pro-Palestijnse BDS-beweging en moet daarom niets van Israëli’s in haar huis hebben. ‘Ik zal daarom geen Israëlische burgers accepteren zolang er geen verbetering komt in de situatie met de Palestijnen’, schrijft Maria in haar bericht. ‘Als jullie gedocumenteerde activisten zijn die werken aan vrede, dan wil ik wel een uitzondering maken’.

Het ging om vier studenten uit Israël. Ze waren zich van geen kwaad bewust en wilden gewoon op vakantie gaan in Amsterdam. Omdat ze zich weggezet voelden, meldden ze het bericht aan bij Airbnb, die Maria twee uur later schrapte uit het bestand. Het concern laat weten dat deze vorm van discriminatie ongewenst is. ‘Ons beleid verbiedt het weigeren van gasten op grond van wie ze zijn, waar ze vandaan komen, hoe religieus ze zijn of van wie ze houden’, aldus Airbnb aan het Joods-Amerikaanse blad ‘The Algemeiner’. Alle verhuurders moeten vanaf 1 november akkoord gaan met nieuwe regels, die discriminatie nadrukkelijk tegengaan.

Eén van de vier Israëli’s die het Amsterdamse appartement hadden willen huren, is teleurgesteld ‘dat mensen de gebeurtenissen in Israël niet begrijpen’ en proberen de bevolking ‘op een racistische manier pijn te doen’. Hij is tevreden met de actie van Airbnb. Het is onbekend of de studenten ergens anders in Amsterdam onder de pannen zijn gekomen. Airbnb is een verhuurbedrijf voor vakantiegangers en zakelijke reizigers. Mensen met een koophuis mogen deze via de website van het concern tijdelijk verhuren en verdienen zo een zakcentje. Door Airbnb raken steeds meer Europese binnensteden echter overspoeld met schijnbewoners. Om dit tegen te gaan heeft de gemeente Amsterdam met het bedrijf afgesproken dat verhuurders maximaal zestig dagen per jaar mogen verhuren.


Bron: Jonet 03-10-2016