Typography

Alireza Jahanbakhsh doet in de groepsfase van de Europa League niet mee in de twee wedstrijden van AZ tegen Maccabi Tel Aviv.
Dit vanwege de gespannen verhoudingen tussen Iran en Israël.

Jahanbakhsh en AZ willen naar eigen zeggen niet het risico lopen dat de speler uit Iran in de toekomst eventueel niet meer mag uitkomen voor zijn nationale team. Te meer omdat de speler in eigen land ongekend populair is. Zijn landgenoten volgen hem onder meer via social media op de voet en vinden het geweldig wat hij presteert bij AZ en het nationale elftal van Iran.

'Man in vorm'
"Natuurlijk verwijt ik Alireza helemaal niets, want hij zit heel erg met deze situatie in zijn maag. Ik respecteer zijn beslissing volledig”, aldus trainer John van den Brom. "Sportief gezien is het voor AZ wel een aderlating, want hoewel hij al twee weken geblesseerd is, was hij bij ons de man in vorm. En je wilt altijd zo sterk mogelijk, dus met je beste spelers, aantreden.”

Zeker nu de Alkmaarse club herhaaldelijk de wens heeft uitgesproken om te overwinteren in Europa en Jahanbakhsh daarbij van cruciaal belang kan zijn. De Iraanse vleugelspits – die bijna hersteld is van een liesblessure – heeft zich de afgelopen maanden in sneltreinvaart ontwikkeld en in zijn laatste drie competitieduels voor AZ liet hij telkens van zich spreken met een doorslaggevend doelpunt.

Het is niet de eerste keer dat politieke spanningen invloed hebben op sport. In de winter van 2014 kwam Vitesse al in opspraak toen de club de Israëlische speler Dan Mori niet meenam op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten, omdat ook dit land de Joodse staat niet erkent.

 

Bron: Telegraaf 28-09-2016