Typography

Een Nederlandse vrouw uit Utrecht zit vast in Qatar nadat ze stelde te zijn verkracht. De politie houdt haar sinds maart in voorarrest omdat ze hiermee seks buiten het huwelijk zou hebben gehad.

 

De 22-jarige Laura was met een vriendin op vakantie in Qatar. Ze vermoedt dat er tijdens een avondje stappen drugs in haar drankje zijn gestopt. Pas later kwam ze weer bij bewustzijn in een appartement en merkte te zijn verkracht.

De volgende ochtend deed Laura aangifte bij de politie in Doha maar werd tot haar grote verbazing zelf gearresteerd. Zij zou namelijk seks buiten het huwelijk hebben gehad.

Haar vermeende verkrachter zit eveneens vast in afwachting van zijn straf. Volgens haar advocaat Brian Lokollo wordt Laura in de gevangenis onder druk gezet door familieleden van de vermoedelijke dader. Ze willen dat zij met hem trouwt. Dit zou de enige manier zijn om haar en de vermoedelijke dader snel vrij te krijgen. 

Lokollo sprak Laura woensdag voor het laatst. ,,De ene keer is ze heel emotioneel en dan weer monter. Ze schaamt zich en is bang voor de reacties in Nederland.''

Ambassade

Volgens Buitenlandse Zaken is er veel contact met Laura, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. De ambassade heeft de vrouw een lijstje met goede advocaten voorgelegd, maar zij wilde de eerste maanden geen advocaat.

De vermeende verkrachter ontkent alles en beweert dat de seks met Laura vrijwillig was. Hij zegt zelfs dat hij ervoor moest betalen, zo laat Buitenlandse Zaken weten.

Bizar verhaal
Lokollo noemt de reactie van Buitenlandse Zaken 'een bizar verhaal'. ,,Je zou verwachten dat de ambassade enorm strak de regie zou voeren en haar bijstaat met raad en daad. Maar toen Laura de ambassade belde, zou ze nog worden teruggebeld. Ze hebben haar zeker drie weken laten bungelen.''

Een huwelijk met haar verkrachter om straf te ontlopen, raadt de raadsman Laura ten zeerste af. ,,Afgezien dat het een weerzinwekkend idee is, is het de vraag van welke strafbare feiten ze nog meer wordt beschuldigd. Mogelijk ook van alcoholgebruik. Ook kan hij haar paspoort innemen. Mannen en vrouwen hebben in Qatar immers geen gelijkwaardige positie.'' 

Maandag wordt de zaak in Qatar voortgezet. Het zou gaan om een inhoudelijke behandeling. De Nederlandse ambassade is dan ook aanwezig. Mocht Laura schuldig worden bevonden, dan hangt haar een gevangenisstraf van een tot drie jaar boven het hoofd.

Bron: AD.nl 11-06-2016