Typography

Twintig jihadisten die zich voordeden als asielzoekers hebben een tijdlang in opvangcentra in Nijmegen en Düsseldorf gewoond. Ze zouden klaar staan om een aanslag te plegen als Islamitische Staat (IS) daar opdracht toe zou geven.


Dat heeft een jihadist verklaard tegenover de Franse politie, meldt de Franse krant Le Monde. Saleh A. zou het zat zijn geweest om van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum te moeten trekken en stapte in februari naar de politie.

Hij vertelde daar dat hij aan het hoofd stond van de slapende IS-cel en in contact stond met Abou Doujana al-Tunisi, een IS-kopstuk. Een groep van twintig strijders zou zijn verdeeld tussen opvangplekken in Düsseldorf en Nijmegen, klaar om toe te slaan.

Aanslag in Düsseldorf

De Franse politie lichtte Duitsland en Nederland in, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag aan NRC. De Duitse diensten grepen afgelopen week in en pakten drie Syriërs op die onderdeel zouden zijn van de cel. Volgens Duitse justitie waren zij van plan een aanslag te plegen in het centrum van Düsseldorf. In Nederland zou nog niemand zijn gearresteerd.

Het OM wil niet zeggen of de mannen verbleven in Heumensoord, het grootste opvangcentrum van Nederland dat onlangs werd gesloten. Het propvolle kamp kreeg snel een slecht imago, onder meer nadat asielzoekers homo’s in het kamp wegpestten. Ook klaagden de migranten dat ze slecht werden behandeld.

Nieuw signaal

De politiekorpsen proberen de uitspraken van A. te toetsen, maar zijn verklaring is in elk geval een nieuwe aanwijzing dat IS heeft geprobeerd gebruik te maken van de grote migratiestromen.

Nadat Nederlandse diensten eerst volhielden dat er geen jihadisten tussen de asielzoekers zaten, gaf de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in maart toe dat er steeds meer signalen zijn dat dit wel het geval is. Ook in andere landen waarschuwden inlichtingendiensten voor de aanwezigheid van terroristen in asielzoekerscentra.

 

Bron: Elsevier.nl 07-06-2016