Typography

Tien topfunctionarissen van uitkeringsinstantie UWV verdienen meer dan het ministerssalaris van afgerond 179.000 euro. Dat meldt dagblad Trouw zaterdag op basis van het jaarverslag.


Leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector mogen jaarlijks niet meer ontvangen dan een minister. In de volksmond wordt ook wel de term ‘Balkenendenorm’ gebruikt, vernoemd naar de oud-minister-president Jan Peter Balkenende.

INKOMEN
Volgens deze norm zouden openbare bestuurders in Nederland niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het ministerssalaris. Vorig jaar is deze norm verlaagd naar 100 procent. Hoeveel het salaris van een bestuurder precies is, wordt elk jaar vastgelegd in de zogenoemde WTN-norm.

Dit jaar is het maximumsalaris vastgesteld op 179.000 euro, inclusief vakantie-uitkering, eindejaarsuitkering, pensioenbijdrage en belaste onkosten zoals een reiskostenvergoeding. (Semi)publieke instellingen moeten jaarlijks de inkomens en eventuele ontslagvergoedingen van hun topfunctionarissen publiceren in de financiële jaarverslagen.

219.388 EURO
Bruno Bruins, de voorzitter van het UWV, ontving vorig jaar 219.388 euro. José Lazeroms en Fred Paling, andere leden van de raad van bestuur, kregen respectievelijk 211.437 en 195.906 euro. Zeven directeuren van andere afdelingen ontvingen bedragen variërend van 178.100 tot 196.246 euro.

Volgens Trouw kwamen de UWV-bestuurders de voorgaande jaren niet boven het maximumbedrag uit. Toen lag dit bedrag echter hoger, op 130 procent. De uitkeringsorganisatie moet al jaren flink bezuinigen. Sinds 2004 is ruim vierduizend man boventallig verklaard.

Ook de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) kwam eerder deze week in het nieuws toen bleek dat vijf werknemers van de publieke omroep boven het ministerssalaris uitkomen. Het gaat om de hoofdredacteuren Nieuws en Sport, een presentator en twee directieleden.

 

Bron: Metronieuws.nl 23-04-2016