Typography

Opeens begreep hij waar de vreemde blauwe plekken van zijn moeder vandaan kwamen.


Het is een enorm lastig en pijnlijk moment voor veel mensen: het moment dat je moeder of vader zichzelf echt niet meer kan verzorgen, en jij je ouder ook niet meer de zorg kan geven die nodig is. Een bejaarde ouder is dan beter af in een verzorgingshuis met permanente medische zorg, waar de verpleging goed op hen let en hen de aandacht geeft die ze op hun oude dag verdienen.

De generatie die ons land heeft opgebouwd, verdient de beste zorg. En als zoon of dochter wil je natuurlijk dat je ouders de laatste jaren van hun leven vredig kunnen doorbrengen, zonder zorgen. Gelukkig zijn ze in een verzorgingshuis in goede en professionele handen… Of toch niet?

De ergste nachtmerrie van elk kind is dat je vader of moeder niet in goede handen is tijdens de laatste levensjaren. Voor Camille werd die nachtmerrie helaas werkelijkheid. Hij zag steeds vaker vreemde blauwe plekken bij zijn moeder, die in een verzorgingshuis ligt. Eerst dacht hij dat het was omdat ze zich had gestoten in bed of bij het lopen – oudere mensen zijn immers zeer broos en raken sneller geblesseerd. Bovendien was het niet zo’n gekke gedachte dat Camilles zwaar demente moeder zich per ongeluk zou hebben gestoten.

Maar toen Camille steeds vaker blauwe plekken zag op de armen en benen van zijn moeder, kreeg hij toch echt het gevoel dat er iets niet in de haak was. Hij besloot om in het geheim een webcam te installeren op de kamer van zijn moeder. Toen hij de beelden terugkeek, kwamen zijn ergste verwachtingen uit.

Hij zag hoe een “verzorger” zijn neus snoot uit het laken van zijn moeder… Om daarna gewoon met datzelfde laken haar bed op te maken:
Ook was te zien hoe personeelsleden van het verzorgingshuis de eigendommen van zijn moeder doorzoeken, en haar spullen in eigen zak steken:

Maar het aller-, allervreselijkst: een “verpleegster” (die naam verdient ze niet) die zijn hoogbejaarde moeder dusdanig ruw behandelt bij het verschonen, dat het gewoon regelrechte mishandeling is. Ze duwt zelfs expres een vieze poepluier in het gezicht van de hulpeloze demente vrouw.

Bedenk je wel: de moeder van Camille was zwaar dement en kon dus niet vertellen over de mishandeling die ze te verduren kreeg door het personeel in haar verzorgingshuis. Maar de beelden vertellen haar verhaal: je ziet de hulpeloze vrouw spartelen, maar de “verpleegster” kent geen genade en pakt haar ruw vast, zonder enige liefde.

Gelukkig ging Camille met de beelden naar de pers. Zijn moeder werd overgeplaatst naar een ander verpleeghuis, en de mishandelende personeelsleden werden op staande voet ontslagen. Maar Camille vindt dat nog lang niet ver genoeg gaan. Wat hem betreft is de strijd niet gestreden zolang dit soort toestanden nog steeds voorkomen. Zijn moeder is dan misschien gered, maar talloze ouderen zijn het slachtoffer van mishandelende en stelende verzorgers.

Het is alweer even geleden dat de geheime beelden van Camille tot een schandaal leidden, maar er heeft nog steeds geen echte verandering plaatsgevonden om ouderen het respect te geven dat ze verdienen. Een regelrechte schande: de ouderen die ons land hebben opgebouwd verdienen alleen de allerbeste zorg.

 

Bron: De Dagelijkse Standaard 07-04-2016