Typography

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Palestijnse Arabieren niet kunnen helpen bij het uitroepen van een staat, maar hij had wel een aanzienlijk afscheidscadeautje voor hen. Enkele uren voordat president Donald Trump het Witte Huis overnam vaardigde Obama een 'executive order' uit voor het vrijmaken van $ 221 miljoen voor de Palestijnse Autoriteit.

Dit geld van de Amerikaanse belastingbetalers werd gereserveerd als onderdeel van een eerdere budgettaire wet, die ook financiering van de Palestijnse Autoriteit via USAID omvatte.

De Republikeinse leden van het Congres hadden echter in de afgelopen jaren de overdracht geblokkeerd, nadat de Palestijnse leiders de erkenning als staat nastreefden bij diverse internationale instellingen, wat in strijd is met de ondertekende overeenkomsten met Israël. Zij argumenteerden dat de Palestijnse Autoriteit hindernissen op de weg naar vrede opwierp, en dat de Amerikaanse regering, die bij de genoemde overeenkomsten had bemiddeld, de Palestijnen hiervoor verantwoordelijk moet stellen.

Maar Obama heeft zich nooit veel aangetrokken van schendingen van vredesakkoorden door de Palestijnse Autoriteit. Zijn afscheidscadeau aan de Palestijnen, bestemd voor humanitaire projecten op de Westbank en in de Gazastrook, werd gezien als een laatste daad van officiële steun voor hun campagne tegen Israël, evenals een verwerping van president Donald Trumps aangegeven Midden-Oosten beleid.

 

Bron: Israel Today 24-01-2017