Typography

Nikki Haley, de aankomende Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), heeft gehakt gemaakt van de VN op het gebied van Israël.

Volgens de Republikeinse hebben de VN het land laten zitten en zal ze er vanuit de regering Trump alles aan doen om de Israëli’s weer te ondersteunen zoals Amerika gewend was te doen. Dit heeft te maken met de VN-resolutie die eind 2016 werd aangenomen waarin de Veiligheidsraad zich uitsprak tegen het nederzettingenbeleid van Israël. De Amerikaanse VN-ambassadeur van vertrekkend president Obama onthield zich toen van haar stem, waardoor het voorstel werd aangenomen.

Onder Republikeinen en aankomend president Donald Trump viel de actie niet goed. Woensdag werd Haley gehoord door de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Zij is de genomineerde van de nieuwe president voor de post bij de VN. “Op geen enkel gebied is de VN zo ondermijnend geweest als waar het ging om het onderdoen van onze goede bondgenoot Israël. De houding van onze huidige regering druist in tegen de belangen van Amerika en de Amerikaanse belastingbetalers,” aldus Haley voorafgaand aan het verhoor, die vindt dat de Verenigde Staten ook veel te veel geld betalen aan de VN. “Krijgen we waar we voor betalen? Ik beloof u dat dit gaat veranderen.” De VS betaalt jaarlijks 22 procent van het budget van de VN.

Ook andere genomineerden van Trump, waaronder generaal James ‘Mad dog’ Mattis (wordt minister van Defensie) en olieman Rex Tillerson (de aankomende minister van Buitenlandse Zaken) namen het tijdens hun senaatsverhoor op voor Israël. De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft al aangegeven uit te kijken naar de komst van het kabinet Trump. Haley is daarin een nieuwkomer. Zij was jarenlang gouverneur van de zuidelijke staat South Carolina en heeft Indiaase voorouders. De Republikeinse senator Lindsey Graham – afkomst uit dezelfde staat – heeft al gedreigd om de VN te korten waar het gaat om de jaarlijkse Amerikaanse financiële bijdrage. Een dergelijke korting kan ervoor zorgen dat Amerika minder te zeggen krijgt bij de VN.

 

Bron: Jonet 18-01-2017