Typography

De toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, gaat niet zoals zijn voorganger in het huis van de ambassadeur in Herzlia wonen, maar hij gaat in Jeruzalem wonen en werken, vertelde hij in een interview met de krant Yediot Achronot.

Hoewel de benoeming van Friedman als de nieuwe ambassadeur in Israël nog niet door de Senaat is goedgekeurd, zal hij al eind februari in Jeruzalem aankomen en zijn werk beginnen. Hij zal in ieder geval in Jeruzalem wonen en zijn meeste diplomatieke werk daar uitvoeren, ongeacht waar de Amerikaanse ambassade zich in de toekomst bevindt. Friedman bezit een ruim appartement in de Jeruzalemse wijk Talbie, waar hij meerdere malen per jaar verblijft wanneer hij Israël bezoekt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al vóór de verkiezingen meerdere malen bekend gemaakt, dat hij de ambassade naar Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, zal laten verplaatsen.

Vorige week verscheen in Jeruzalem een gigantische billboard, waarop Trump werd gefeliciteerd met zijn inauguratie en zijn beslissing om Israëls aanspraak op de heilige stad te ondersteunen, met de tekst: 'Mazeltov met uw beslissing om uw ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.'

De Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, uitte zich positief over de nieuwe ambasadeur. Ze was blij met zijn benoeming; hij en de nieuwe Amerikaanse regering zouden voor de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zijn. Ze hoopt dat de Amerikaanse ambassade, zoals beloofd, naar Jeruzalem wordt verplaatst.

Palestijnen woedend
Intussen herhaalden de Palestijnen hun bedreiging om met geweld te reageren indien Trump doorgaat met de verplaatsing van de ambassade. Ook werden posters met de afbeelding van de Amerikaanse president verbrand (video).

Na een bijeenkomst van alle regerende Palestijnse terreurorganisaties publiceerden zij deze verklaring: 'Het verplaatsen van de ambassade, indien dit plaatsvindt, zal meer branden in de regio ontsteken, waar internationale functionarissen proberen om regelingen en oplossingen te vinden voor verschillende zaken, waaronder de Palestijnse kwestie.'

De Palestijnse groeperingen benadrukten dat Jeruzalem een '​bezette stad' is en dat steun aan Israëls claim op de stad als een oorlogsverklaring zou worden beschouwd.

 

Bron: Israel Today 23-01-2017