Typography

Zoals verwacht was een van de eerste telefoongesprekken van de Amerikaanse president Donald Trump na zijn beëdiging met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De twee leiders bespraken zondag Trumps voornemen om het het beleid van de regering-Obama te doorbreken, door het aanbieden van een niet-aflatende en ongekende steun aan Israël.

Die steun, zei Trump, houdt onder meer in het samen aanpakken van Iran en het bevorderen van vrede met de Palestijnen op een manier die de nationale belangen van Israël beschermt. Verder zei Trump dat een Israëlisch-Palestijnse vrede alleen door directe onderhandelingen kan worden bereikt.

Het gesprek eindigde met Trumps uitnodiging aan Netanyahu om volgende maand naar Washington te komen.

Twee dagen daarvoor had het Amerikaanse ministerie van Justitie aan Trump toestemming gegeven om zijn schoonzoon Jared Kushner tot nieuwe senior adviseur van het Witte Huis inzake het Israëlisch-Arabische vredesproces te benoemen.

Kusher, die Joods is, is getrouwd met de oudste dochter van Trump, Ivanka, die zelf naar verwachting een belangrijke rol zal spelen in de regering van haar vader.

De familie Kushner heeft in het verleden grote sommen geld gedoneerd voor de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria.

Ambassade naar Jeruzalem
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem vertelde maandagavond voor de legerradio, dat hij al eerste gesprekken heeft gehad met met hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar de Israëlische hoofdstad.

Trump heeft herhaaldelijk beloofd om eindelijk te voldoen aan een wet van het Congres uit 1995, die vroeg de Amerikaanse ambassade weer naar Jeruzalem terug te brengen.

 

Bron: Israel Today 23-01-2017