Typography

De naties van de wereld komen deze zondag in Parijs bijeen om het lot van het Heilige Land te bepalen. Israël was daar niet bij, en keek toe, totaal niet onder de indruk, terwijl de internationale diplomaten zich bezig hielden met een 'zinloze' dialoog.

In een poging om evenwichtig over te komen, zei de Franse president Francois Hollande, dat zowel het Palestijnse terrorisme als de Joodse nederzettingen de vrede in het Midden-Oosten tegenhouden.

Israëls premier Benjamin Netanyahu toonde zich afwijzend: 'De conferentie die vandaag in Parijs bijeen komt is een zinloze conferentie', zei hij aan het begin van zondagse kabinetsvergadering. 'Hij werd gecoördineerd door de Fransen en de Palestijnen en heeft tot doel, Israël voorwaarden op te leggen die in strijd zijn met onze nationale belangen.'

In een niet al te subtiele verwijzing naar de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten later deze week, zei Netanyahu dat Israël het alleen een poosje langer hoeft vol te houden.

De premier noemde de conferentie in Parijs 'een van de laatste overblijfselen van de wereld van gisteren. Morgen zal er anders uitzien, en die morgen is zeer dichtbij'.

Trump was feitelijk een belangrijk onderwerp van discussie op de Parijse conferentie. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault hekelde de Amerikaanse president-elect wegens zijn vaste besluitt om eindelijk de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem te verplaatsen, in overeenstemming met de Amerikaanse wet. 'Als je president van de Verenigde Staten bent, kun je niet een dergelijke halsstarrige en eenzijdige visie op deze kwestie hebben. Je moet proberen om de voorwaarden voor vrede te scheppen,' benadrukte Ayrault.

De Palestijnen hebben gedreigd om 'de hel te ontketenen' als Trump werkelijk doorgaat met de verhuizing van de ambassade. 

De Franse kritiek op Trump was zeker naar de zin van de vertrekkende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die ook aanwezig was.

 

Bron: Israel Today 15-01-2017