Typography

Het reisbureau van het Vaticaan is in het nieuws gekomen door het gebruik van reclame, waarin een reis naar het Heilige Land wordt aangeprezen. Echter, niet de naam Israël wordt gebruikt maar wel de naam Palestina. Dit terwijl de meeste heilige plekken in Israël en Jeruzalem liggen. De reclame was in de afgelopen weken in Romeinse bussen te zien. Christelijke pelgrims moeten zo naar het Heilige Land worden gelokt. Er kwam Joods protest, dat volgde door onduidelijkheden.

Journalist Giulio Meotti maakte het aanhangig in het stuk. Een paar dagen later eiste voorman Morton Klein van de Zionist Organization of America (ZOA) dat het Vaticaan de reclame onmiddellijk zou weghalen. ‘De ZOA neemt afstand van deze sinistere katholieke wijze waarop de Joden en het Jodendom uit de geschiedenis worden gewist’, aldus Klein in een verklaring. ‘We dringen er bij het Vaticaan op aan geen reizen naar Israël te promoten, waarbij het land niet wordt genoemd en waarin niet wordt gerefereerd aan de Joodse geschiedenis van het land.’

Later nam de ZOA haar statements terug. Na onderzoek zou zijn gebleken dat het niet ging om het reisbureau van het Vaticaan, maar om een private organisatie. Meotti ontdekte daarna dat de reclame wel degelijk van Opera Romana Pellegrinaggi is, het reisagentschap dat onder meer de reizen van de paus coördineert en organiseert. Sinds dat paus Johannes Paulus II zijn pontificaat op reis liet gaan (hij stond bekend als de reizende paus) is Opera Romana Pellegrinaggi een belangrijke organisatie binnen het Vaticaan geworden. Mogelijk heeft deze organisatie geen toestemming van de huidige paus Franciscus gevraagd om deze posters te maken, aldus Meotti.

 

Bron: Jonet 05-12-2016