Typography

Wat een spektakel is er losgebarsten als gevolg van een mogelijke wet die tot doel heeft om de dagelijkse geluidsoverlast door islamitische gebedsluidsprekers in Israël te verminderen. Wat in vroeger dagen de luide stem van de muezzin was, zijn vandaag de enorme luidsprekers die vijf keer per dag het dagelijks leven onderbreken.

Joodse buren klagen over de luide gebedsoproepen en Israëlische moslims zijn verontwaardigd over de wet. Maar zelfs moslims geven toe, dat het volume van de luidsprekers vaak wordt overdreven.
De Arabische Knesset-leden vreesden door het nieuwe wetsvoorstel hun godsdienstvrijheid in het land te verliezen, en de Palestijnse regering in Ramallah dreigde in de afgelopen dagen om Israël aan te klagen bij de VN-Veiligheidsraad, indien het Israëlische parlement in Jeruzalem deze wet zou aannemen. Opnieuw wordt Israël beschuldigd van racisme en de moslims godsdienstvrijheid te ontnemen.

Maar toen in moslimlanden eveneens ruzie was uitgebroken vanwege geluidshinder van de dagelijkse gebedsoproepen, werd daar geen politiek spektakel van gemaakt en verweet niemand de toenmalige regeringen racisme. In Egypte mogen de luidsprekers aan de minaretten volgens de wet beperkt worden gebruikt. Moslimgeleerden en professoren van de Azhar Universiteit in Kaïro debatteerden erover. De luidsprekers zouden een nieuwe uitvinding zijn, die niets met de islamitische wet te maken heeft, omdat de islam eeuwenlang zonder luidsprekers wereldwijd werd verbreid.

De woordvoerder van de Israëlische ambassade in Londen, Yftah Koriel, herinnerde er via Twitter aan, dat de Verenigde Arabische Emiraten een probleem hebben met het volume van de islamitische gebedsoproep in Dubai. De Arabische krant 'The National' meldde in 2011, dat de Arabische regering van de Verenigde Arabische Emiraten het aantal decibels van de luidsprekers aan de minaretten begrensde wegens klachten van moslims.

Het persbureau AFP herinnerde eraan, dat de vicepresident van Indonesië in juni 2015 een onderzoekscommissie had ingesteld vanwege de dagelijkse geluidsoverlast door islamitische luidsprekers in zijn land. Dat deed hij volgens AFP om het lawaai van de honderdduizenden moskeeën in zijn land te verminderen.

Zelfs in Saoedi-Arabië bepaalde het koninkrijk in Riyad, dat de luidsprekers aan de buitenkant van de minaretten moesten worden uitgeschakeld en alleen de luidsprekers in de moskee mogen oproepen tot het gebed. De Arabische website Arab News meldde ruim een jaar geleden, dat de imams van de moskeeën per wet werd opgedragen, de versterkers van de luidsprekers van de moskeeën uit te schakelen, weer wegens klachten van islamitische buren. Ook de Arabische nieuwssite El Arabiyah meldde in 2012 dat in Riyad werd besloten tijdens de vastenmaand Ramadan de luidsprekers uit te schakelen, met het oog op de zieken en ouderen.

Negen jaar geleden besloot Zwitserland op grond van een referendum de nieuwbouw van minaretten te stoppen.

In Keulen werd in het jaar 2007 pas toestemming gegeven voor de bouw van een omstreden moskee, nadat de moslims zich schriftelijk hadden verplicht om niet met luidsprekers op te roepen tot gebed.

De luide gebedsoproepen zijn in de eerste plaats een belasting voor de moslimgelovigen, ook in Israël. Ik ken veel moslims in de omgeving van Jeruzalem, Kefar Kassem en Ma'ale Adumim persoonlijk, die vooral de nachtelijke intimidatie via de luidspreker niet kunnen verdragen. Maar zodra een Israëlische regering daartegen ingrijpt, net zoals andere Arabische regeringen hebben gedaan, wordt dit als discriminatie en racisme bekritiseerd en in het buitenland in stelling gebracht tegen Israël. Het lijkt erop dat de Arabische Knessetleden in dit geval de eigen bevolking opofferen, die er zelf onder lijdt, alleen om Israël weer publiekelijk zwart te maken.

 

Bron: Israel Today 20-11-2016