Typography

De vroegere Mossadchef Tamir Pardo waarschuwde dinsdag, dat de kloven in de Israëlische samenleving zo diep worden dat het gevaar bestaat van een burgeroorlog in de Joodse Staat.

Pardo zei tijdens een ceremonie ter nagedachtenis van gevallen Druzen IDF-soldaten, dat de polarisatie van de Israëlische samenleving veel urgenter is dan Hamas, Hezbollah of zelfs Iran.

'We moeten ons meer zorgen maken over deze interne dreiging dan over externe dreigingen', zei de voormalige baas van spionnen. 'Wanneer een verdeelde samenleving een bepaalde lijn overschrijdt, wordt in de meest extreme scenario's een burgeroorlog mogelijk.'

Pardo wees erop, dat alle sectoren van de samenleving – links en rechts, Jood en Arabier – verantwoordelijk zijn voor deze situatie, en dat iedereen eraan moet worden herinnerd, dat 'er meer is dat ons bindt dan dat ons scheidt.'

Als voorbeelden van samenlevingen die hyper-gepolariseerd zijn geworden, wees Pardo op Groot-Brittannië na zijn plotselinge vertrek uit de EU en de Verenigde Staten tijdens een bizarre periode van presidentiële voorverkiezingen.

 

Bron: Israel Today 31-08-2016