Typography

Tsjechische scholieren leren vanaf het nieuwe schooljaar dat niet Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, maar Tel Aviv. Het Tsjechische Ministerie van Onderwijs heeft de uitgevers van schoolatlassen dringend verzocht een desbetreffende wijziging in de door hen uitgegeven atlassen aan te brengen en Jeruzalem als hoofdstad van Israël te schrappen.

Aan de beslissing van het Tsjechische Ministerie van Onderwijs om met onmiddellijke ingang Tel Aviv in plaats van Jeruzalem als hoofdstad in de schoolatlassen te vermelden, ging een klacht van de in Praag gevestigde Palestijnse ambassade vooraf. Als de uitgevers van de Tsjechische schoolboeken de wijziging niet uitvoeren, zouden zij hun licentie voor het uitgeven van schoolboeken verliezen. Reeds gedrukte atlassen met Jeruzalem als hoofdstad van Israël dienen uit de handel te worden genomen.

Een woordvoerster van het Tsjechische Ministerie van Onderwijs zei over deze beslissing: 'De Tsjechische Republiek erkent het oostelijke deel van Jeruzalem niet als onderdeel van de Staat Israël. De lidstaten van de EU, inclusief de Tsjechische Republiek, zien Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van beide staten, Israël en Palestina.'

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken probeert met alle macht de beslissing ongedaan te maken. De Palestijnse hetze is grenzeloos, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De Palestijnen hebben niet genoeg aan het opvoeden van hun jonge kinderen tot haat, maar willen nu ook leugens verspreiden onder de jeugd in de Tsjechische Republiek,' zei hij verder.

 

Bron: Israel Today 31-08-2016