Typography

Topman Maurice Brenninkmeijer van het kledingwinkelconcern C&A heeft bevestigd dat het bedrijf een fout oorlogsverleden heeft.
Dat deed hij in een uitgebreid interview in de Duitse krant Die Zeit.

De aanleiding voor het gesprek was een onderzoek en een boek over het verleden in de Tweede Wereldoorlog van C&A. Historicus Mark Spoerer maakte het in opdracht van de familie Brenninkmeijer. Hij werkte er sinds 2011 aan. Destijds verscheen een boek van de hand van Kai Bosecker, die al onthulde dat C&A tientallen panden van Joden had overgenomen.

Bosecker onthulde dat de familie Brenninkmeijer de kas van de nazi-partij spekte met ten minste 300.000 Reichsmark. Verder zouden ze Herman Göring in 1937 hebben voorgesteld dat Joden voortaan altijd contant moesten betalen. De familie werkte aan het boek van Bosecker mee en beloofde na afloop een vervolgonderzoek. Dat zou het boek van Spoerer worden. Maurice Brenninkmeijer zegt tegen Die Zeit ‘geschokt’ te zijn door de nieuwe bevindingen. Echte nazi’s waren zijn voorvaderen niet, vermoedt hij, maar ze waren wel ‘harteloos’.

Brenninkmeijer: “Ook in het boek staat niet dat ook maar enig familielid ooit enige sympathie voor de nazi-ideologie heeft getoond.” Het was een kwestie van opportunisme, aldus de ondernemer in de Duitse krant. “Ik denk dat mijn familie zich zo concentreerde op de zaak, dat ze daarbij onze eigen waarden uit het oog hebben verloren en ethisch foute beslissingen namen. Ik wou dat het anders was.”

De ondernemersfamilie behoort al jaren tot de allerrijksten van Nederland en Europa. Volgens Quote ligt hun vermogen op 22 miljard euro. De firma is in handen van 68 familieleden, zo onthulde Maurice Brenninkmeijer in de krant. Alleen familieleden met hoge functies binnen het bedrijf mogen aandelen hebben. Wie stopt met werken moet na verloop van tijd zijn aandelen verkopen aan Cofra, een holding van de familie in de Zwitserse stad Zug.

 

Bron: Jonet 17-07-2016