Typography

Jeruzalem is zondagochtend ontsnapt aan een zware aanslag. Politiemensen arresteerden een Palestijnse terrorist die op de sneltram wilde stappen met in zijn tas een aantal pijpbommen.

Een agent vond dat de passagier zich eigenaardig gedroeg en vroeg hem of hij in zijn bagage mocht kijken. Vervolgens ontdekte hij de bommen.

De Palestijn werd meteen tegen de grond geworpen en onder schot gehouden. In zijn tas werden tevens messen en mobiele telefoons gevonden. Het gaat om een man uit Beit Ula, dat in de buurt van Hebron ligt op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Israelische autoriteiten had de pijpbom veel mensen om het leven kunnen brengen. Na de sjabbat is het op zondag altijd druk vanwege de ochtendspits in de nieuwe werkweek.

Een pijpbom is een ijzeren of metalen buis die aan beide kanten is dichtgemaakt. In de huls zit een explosief dat middels een kleine opening in de buis ontstoken wordt. Een lont of elektriciteitsdraad kan ook werken als ontsteker. Het maken van een pijpbom is eenvoudig maar risicovol. Het dichtmaken van het tweede uiteinde, nadat de pijp gevuld is, kan namelijk tot een explosie leiden. Dit risico is groter als het uiteinde van de pijp met geweld of kracht wordt dichtgemaakt. Verder kunnen er ook spijkers in een pijpbom zitten.

 

Bron: Jonet 17-07-2016