Typography

Het filiaal van supermarktketen Jumbo in Krimpen aan den IJssel ligt onder vuur, omdat het een hoekje heeft ingericht met Israëlische producten.


Nadat dit bekend was geworden, kreeg de filiaalhouder er van langs van pro-Palestijnse activisten die hem erop wezen dat de producten etiketten moeten hebben, omdat ze uit ‘bezet gebied’ zouden komen. Ook zou hij zijn platgebeld door de media. Hij stelt echter dat hij zich niet wil mengen in een politieke discussie.

Vorige week stelde de supermarktmanager een tafel samen met producten uit Israël, die afkomstig zijn van het Israëlisch Producten Centrum. Hij hing er tevens de Israëlische vlag bij op. Door alle commotie die vervolgens ontstond moest het hoofdkantoor van Jumbo het roer overnemen. Woordvoerder Claire Trügg stelde dat de filiaalhouder zich niet in een politiek debat wilde mengen. Uit haar verklaring:

‘Jumbo Krimpen aan de IJssel heeft een lokaal assortiment aan Israëlische producten. Hiermee speelt de winkel in op de behoeften van de lokale klant, zoals dat ook met producten uit andere landen gebeurt. Om dit onder de aandacht te brengen is er een winkeldemonstratie gehouden. Dit heeft echter geen enkele relatie met een politieke voorkeur. Jumbo is een winkel van en voor iedereen. Wij nemen geen stelling en mengen ons niet in dit politieke debat’, aldus Trügg.

Etiketten-debat

Sinds enige tijd woedt er in Nederland en daarbuiten een debat over het etiketteren van producten die afkomstig zijn uit Israël. Pro-Palestijnse activisten stellen dat deze een label moeten krijgen, omdat ze uit ‘bezet gebied’ zouden komen, en gaan zelf de supermarkten in om te speuren naar dergelijke producten. Ze vinden de Europese Unie achter zich, die vorig jaar heeft opgedragen dat lidstaten producten uit de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte moeten etiketteren. Echter, Hongarije en Griekenland weigeren dit te doen. Het Verenigd Koninkrijk zal het gezien haar komende uittreden uit de Unie ook niet invoeren.

De Nederlandse regering heeft nog geen echt standpunt over de labels ingenomen. Wel vindt minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken dat het zoeken naar Israëlische producten in de supermarkten mag. Dit wordt gedaan door vrijwilligers van de pro-Palestijnse organisatie DocP, een club met tevens een ANBI-status waardoor donateurs hun donaties kunnen aftrekken bij de Belastingdienst. Hierover zijn inmiddels Kamervragen gesteld.

 

Bron: Jonet 29-06-2016