Typography

Nederlandse overlevenden van de Sjoa die in Israël wonen en een WUV-uitkering van de Nederlandse staat krijgen, mogen deze toch blijven ontvangen. Dat heeft de Nederlandse ambassade in Tel Aviv bekend gemaakt. Eerder was er sprake van dat de maandelijkse WUV-toelagen zouden worden stopgezet, indien de ontvangers ook al een maandelijkse toelage van de Israëlische overheid ontvingen. Dit voornemen is  nu teruggedraaid.


De Nederlandse ambassadeur Gilles Beschoor Plug liet zondag weten dat de WUV-uitkeringen niet worden stopgezet, ondanks het feit dat de Nederlandse wet dit verbiedt. De wet schrijft immers voor dat Nederlanders geen uitkeringen van twee staten mogen ontvangen. De regels zijn aangescherpt, nadat Marokkaanse Nederlanders misbruik zouden hebben gemaakt van hun WW of AOW in hun land van herkomst. De zeshonderd Nederlandse Sjoa-overlevenden zouden daar mogelijk de dupe van worden.

In Israël is verheugd gereageerd. Directeur Ofra Ross van de Holocaust Survivors Rights Authority maakte het nieuws in de Knesset – het Israëlische parlement – bekend. Parlementslid Moshe Gafni stak eerder bij de Nederlandse ambassadeur zijn nek uit voor de overlevenden. “Ik wil de Nederlandse overheid en ambassadeur prijzen dat ze in dit geval de juiste beslissing heeft genomen. Ze heeft het belang van de genoegdoeningen voor Sjoa-overlevenden laten prevaleren boven dat van de bureaucratie,” aldus Gafni.

 

Bron: Jonet.nl 29-01-2016