Typography

Smallingerland verliest met Tjeerd van Bekkum niet alleen een toegewijd persoon, maar ook een stabiele factor in het gemeentebestuur. Want die zijn nu op.
Geliefd bij raadsleden, ambtenaren, burgers en ondernemers. Amicaal in de omgang, een echte netwerker. Met zijn open houding en aanstekelijk enthousiasme bracht Van Bekkum, vanaf half juli CEO van Culturele Hoofdstad 2018, Smallingerland in zijn vijfjarige periode als burgemeester verder.

Hij drukte zijn stempel op het slagen van het uitgraven van de Drachtstervaart en bracht de gemeentelijke organisatie tot rust na een langslepende angstcultuur. Op het moment van vertrek is de basis in Smallingerland beter dan toen hij aantrad, stellen raadsleden. Nu vertrekt er met hem vooral veel Drachtster ervaring en dat is een aderlating voor Smallingerland.

Van Bekkum (VVD) is in anderhalf jaar tijd de derde ervaren bestuurder die de gemeente verlaat. Nieske Ketelaar, elf jaar wethouder, legde eind 2016 wegens ziekte haar werk neer.

Eerder dat jaar moest gemeentesecretaris Egbert Bos vertrekken. Hij zou niet de juiste persoon op het gemeentehuis zijn om de reorganisatie te leiden, die voortkwam uit het traject om de angstcultuur buiten de deur te krijgen.

Ervaring
BosH was bijna dertig jaar werkzaam voor de gemeente en kende het reilen en zeilen van Smallingerland door en door. Zijn opvolger Jelmer Mulder is ervaren, maar nieuw in Smallingerland.

Voor de vier zittende wethouders geldt het omgekeerde. Zij kennen de gemeente, maar dienen relatief kort het openbaar belang. Ze zijn alle vier deze collegeperiode vanuit de raad doorgestroomd. In het college ontbreekt nu een ervaren aanvoerder die langer dan drie jaar meedraait.

,,We komen zo niet verder met Smallingerland’’, klaagt oppositieleider Yntze de Vries, zeven jaar raadslid. Hij wil nu jarenlange duidelijkheid en daadkracht en hoopt – net als de meeste raadsleden – vurig op een zwaargewicht als waarnemer en daarna als ‘echte’ burgemeester. Fractievoorzitter Ramon Vos van de SP noemt Van Bekkum een ,,rots in de branding’’. Iemand met ervaring, bij wie je je ei kwijt kon, zegt Vos.

Van Bekkums vertrek maakt het gemeentebestuur daarom kwetsbaar. Er liggen miljoenendossiers klaar om behandeld te worden, zoals de komst van zwembad De Welle en de aanleg van Waterfront Drachten.

Bovendien staan de verkiezingen voor de deur. Het is geen uitgemaakte zaak dat alle vier de wethouders na maart 2018 door mogen. Wederom zullen nieuwe gezichten toetreden tot het gemeentebestuur.

 

Bron: LC 10-06-2017