Typography

De wethouder kan niet veel doen, dus moet klokkenluider Niels Postma automobilisten maar attent maken op de gevaren van hun parkeeracties voor de pinautomaat.

De parkeerproblematiek bij de Rabobank is Niels (10) een doorn in het oog. Samen met wethouder Ron van der Leck en studenten Art en Media van de Friese Poort vraagt hij er donderdagmiddag aandacht voor door onder meer parkeerschijven uit te delen. De studenten beelden de gevaren uit door middel van straattheater.

Aanleiding voor de ludieke actie is een handgeschreven brief van Niels aan burgemeester en wethouders van Smallingerland. De leerling uit groep 6 van pcbo De Spreng fietst met zijn vader of moeder elke daglangs het Laweiplein. ,,It is hjir hartstikke gefaarlik foar de minsken dy’t hjir rinne of fytse wolle”, zegt Niels die precies om die reden in de pen klom. ,,It is wachtsjen op ûngelokken. Kinst wol wat brekke of kneuze.”

Wethouder Van der Leck, die met een telefoontje reageerde op de brief, helpt Niels en de studenten met hun bewustwordingsactie. Voor de rest heeft hij weinig in handen om de gevaarlijke situatie bij de geldautomaat op te lossen. ,,We hebben het intern onderzocht, maar eigenlijk kunnen we niet zoveel doen. Er is hier sprake van shared space en dus is het de bedoeling dat weggebruikers rekening met elkaar houden en er zo weinig mogelijk verkeersborden staan”, vertelt de wethouder. ,,We straffen de mensen vandaag niet, maar drukken ze wel op het hart dat het een stuk veiliger is om in de garage of op de hoek te parkeren.

 

Bron: LC.nl 30-03-2017