Typography

De vierde verdachte van de mislukte Zweedse drugssmokkel via het vliegveld van Drachten, vorig jaar maart, is opgepakt in Spanje.

De Zweedse openbaar aanklager Stefan Gradler bevestigt dat de 27-jarige verdachte onlangs is aangehouden in Spanje. Gradler staat in contact met de Spaanse autoriteiten en hoopt de Roemeense Zweed zo snel mogelijk naar Zweden te halen.

De 27-jarige man was vorig jaar een belangrijke spil in de mislukte drugsvlucht vanaf de airstrip van Drachten naar Zweden. Hij overhandigde, nadat hij vanuit Amsterdam via Groningen naar Drachten was gereisd, een koffer met daarin 18 kilo cocaïne aan een landgenoot, die ’s ochtends vanuit Zweden naar Drachten was gevlogen. De twee spraken af in een broodjeszaak in winkelcentrum Noorderpoort in Drachten, waar de drugs van eigenaar wisselden.

Drie Zweden die betrokken waren bij de smokkel werden bij terugkomst in Zweden opgepakt, waarbij de politie ook de koffer met cocaïne ontdekte. De nu opgepakte vierde verdachte bleef achter in Nederland en wist de dans te ontspringen.

Tot enkele weken geleden. De Colombiaanse immigratiedienst hield de 27-jarige Roemeense Zweed in Medellin om nog onbekende reden aan. De Zweedse politie meldde zich en hoopte hem naar Zweden te krijgen. Dat mislukte, doordat er in Colombia geen aanklacht tegen hem lag. De reden is bij openbaar aanklager Gradler onbekend, maar niet veel later vloog de verdachte naar Spanje. Omdat hij sinds de mislukte drugsvlucht op opsporingslijsten stond, is hij - een dag nadat hij landde - in Spanje gearresteerd.

Gradler ziet geen enkel obstakel om hem op korte termijn in Zweden te krijgen. ,,Als de verdachte gewoon meewerkt, kan het snel gaan’’, zei Gradler tegen de Zweedse krant Sydsvenskan, waarmee de Leeuwarder Courant in deze drugszaak samenwerkt.

De drie verdachten die direct na de vlucht werden opgepakt, hebben maandag in hoger beroep een extra jaar celstraf gekregen. Het Hovrätten (Zweeds voor Gerechtshof) in Malmö oordeelde dat het trio een zwaardere straf heeft verdiend dan de veroordeling die de rechtbank in november uitsprak.

De Zweed die de drugs in het centrum van Drachten ophaalde hoorde een celstraf van zeven jaar en drie maanden uitgesproken worden, een jaar langer dan hij tijdens de reguliere zitting hoorde. De piloot en de handlanger die zijn maatjes in Zweden hielp, moeten nu een celstraf van zeven jaar uitzitten. Eerder waren ze veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Zowel internationaal openbaar aanklager Stefan Gradler als de drie veroordeelden hadden hoger beroep ingesteld.

 

Bron: LC 20-02-2017