Typography

In vijf jaar tijd is het aantal afgebroken zwangerschappen bij inwoonsters van Friesland met 9 procent gestegen. De ingreep gebeurt veelal in een kliniek buiten de provincie.

De groei gaat tegen de landelijke trend in. In heel Nederland daalde het aantal abortussen in dezelfde periode juist met 3 procent, blijkt uit cijfers die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gisteren bekendmaakte.

Afgezet tegen het aantal vrouwen (tot 45 jaar) heeft Friesland overigens nog steeds een van de laagste abortuspercentages in het land. Maar dat percentage kruipt wel langzaam omhoog. Friese vrouwen en meiden lieten in 2015 met elkaar 645 keer een zwangerschap afbreken, het hoogste aantal in vijf jaar. Een derde van de vrouwen die de IGZ jaarlijks onderzoekt pleegt in haar leven meer dan één abortus.

Meerderheid voor abortuskliniek
Hoewel de ingreep in alle Friese ziekenhuizen mogelijk is, kiest de grote meerderheid voor een abortuskliniek. Omdat deze provincie niet zo’n kliniek kent , laten jaarlijks honderden Friese vrouwen de behandeling uitvoeren in Groningen en – in mindere mate – Overijssel.

Directeur Ellie Oosterhuis van de Stimezo-kliniek in Groningen bevestigt dat daar veel Friezinnen aankloppen. Wat volgens haar meespeelt is dat de wachttijden in klinieken korter zijn en dat een abortus hier veel discreter kan plaatsvinden. ,,Je hebt niet per se een verwijsbrief van de huisarts nodig en we geven niets door aan de zorgverzekeraar. Het eigen risico wordt bij een abortus in een kliniek dus niet aangesproken, waardoor het ook financieel aantrekkelijk is.’’

De leeftijd waarop vrouwen een zwangerschap onderbreken stijgt. Voor het eerst komen de meeste abortussen nu voor bij vrouwen van 25 tot 30 jaar. Jarenlang was dit juist het geval bij vrouwen van 20 tot 25. Daarnaast blijft bovendien het aantal afgebroken tienerzwangerschappen in Nederland dalen. ,,Dat zien ook wij terug in onze kliniek’’, zegt Oosterhuis.

Leeftijd omhoog
In het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe merkt ook gynaecoloog Henk Oosterhof dat de leeftijden omhoog gaan. ,,We krijgen iets meer vrouwen die al een voltooid gezin hebben maar daarna toch nog per ongeluk zwanger worden.’’

Medisch gezien maakt het voor de meeste vrouwen geen verschil of ze in ziekenhuis of kliniek behandeld worden, zegt Oosterhof. Dat klinieken populairder zijn ligt volgens hem voor een groot deel aan de doorverwijzende huisartsen. ,,Wij zijn hier in Drachten elf jaar geleden met abortussen begonnen. Dat is relatief kortgeleden. Nog steeds zijn er huisartsen in deze regio die denken dat wij dit niet doen.’’

Dat Friesland toch een laag abortuscijfer heeft ligt volgens zowel Oosterhuis als Oosterhof aan een grotendeels autochtone bevolking. In Noord- en Zuid-Holland is het percentage twee keer zo hoog. Oosterhuis: ,,Daar wonen meer mensen met een niet-westerse achtergrond. Een zwangerschap vóór het huwelijk is daar vaker een probleem.’’

In heel Nederland werden in 2015 ruim 30.000 abortussen uitgevoerd, het overgrote deel in de eerste dertien weken van de zwangerschap.

 

Bron: LC 10-02-2017