Typography

De man in wiens loods in Holwerd 23 hondenkadavers werden aangetroffen, werkte zes maanden geleden in een dierenzaak in Drachten.

Albert Zwier van Dobey De Dierspecialist aan de Eems in Drachten kan het nog steeds niet geloven. Die zachtaardige jongen die zich liefdevol ontfermde over zieke muisjes een dierenkweller? Het gaat er bij hem amper in. ,,Ik ben zo geschrokken, ik heb vannacht geen oog dicht gedaan.’’

Op zijn twaalfde begon de maandagmiddag aangehouden Drachtster Zwier wel eens te helpen. ,,Omdat hij zo gek was met dieren. Dan gaf ik hem een bezem en zo.’’ Na zijn stage voor de vmbo-school ging hij in de dierenzaak aan de slag.

In september kreeg de Drachtster ontslag wegens diefstal en verduistering van goederen. Of, zoals Zwier het uitlegt: ,,Hij zat met z’n handen in de kassa en drukte allerlei dingen achterover. Ik zag die spullen maandag op televisiebeelden terug.’’

Gigantisch geblaf
De twintigjarige fokte eerst met zijn inmiddels ex-vriend honden vanuit huis. Later verplaatste hij zijn praktijken naar een loods aan de Grândijk in Holwerd. De laatste maanden werd daar dagelijks een gigantisch geblaf waargenomen. Maar dieren waren er nooit te zien bij Puppy Planet, zoals hij zijn bedrijf noemde. Nu en dan zou de man met de bestelbus van zijn vader naar Roemenië zijn gereden voor nesten met jonge honden.

Op diverse internetsites bood hij die vervolgens te koop aan. Van American staffords tot beagles en van Duitse herders tot labradors, hij kon alles leveren.

Hoewel via sociale media werd gewaarschuwd voor de malafide praktijken van de man, gingen de pups voor zo’n 400 tot 500 euro per stuk van de hand. In tegenstelling tot wat de Drachtster op verkoopsites beweerde, bleken de hondjes niet ingeënt en ontwormd. Ze waren wel voorzien van papieren, zij het valse.

Tien meldingen kwamen er de afgelopen maanden binnen bij dierenalarmnummer 114 over de handelwijze van de man. Na hem enige tijd geobserveerd te hebben, kon de politie hem maandagmiddag aanhouden.

In de loods werden negen puppy’s en zestien volwassen honden aangetroffen. De beesten zijn naar opvangcentra gebracht. In de vrieskist stuitten agenten vervolgens op 23 honden- en 4 konijnenkadavers.

Handelaar
De man kan worden vervolgd voor onder meer illegale dierenhandel, valsheid in geschrifte en dierenmishandeling, aldus politiewoordvoerder Ron Reinds. Het Openbaar Minsterie heeft de intentie de Drachtster donderdag voor te geleiden aan de rechter-commissaris.

Ex-werkgever Zwier wil alle mensen die straks een van de in Holwerd aangetroffen beesten opnemen, de eerste zak voer en hondenbenodigdheden tegen inkoopsprijs aanbieden. Want ook hij wordt op de zaak aangekeken. Zijn pupil moet gezwicht zijn voor het grote geld, constateert hij. ,,Hij geeft zich uit als fokker, maar hij is puur een handelaar.’’

 

Bron: LC.nl 14-12-2016