Typography

Sinds eerste kerstdag werd er al weer gekerkt: de Grote Kerk in Drachten. De officiële opening volgde dit weekeinde.

Zaterdagochtend werd de protestantse kerk uit 1743 officieel heropend. Dat gebeurde in aanwezigheid van zo’n 250 mensen.

De openingshandeling werd verricht door zes voorzitters: van de vijf wijkkerken van de protestantse gemeente Drachten inclusief de Kapelgemeente en de voorzitter van de Stuurgroep Grote Kerk. Ze trokken drie linten weg die voor de kerkdeur waren vastgemaakt. Daarna werden duiven opgelaten, „als verwijzing naar vrede en het symbool van de Heilige Geest.” Harmonieorkest Crescendo uit Drachten, Joop Laméris (piano) en leerlingen van ROC Friese Poort, die een intrada (binnenkomstceremonie) verzorgden, werkten ook mee aan de openingsplechtigheid.

Ds. Hillenius

De protestantse gemeente Drachten had een heel feestweekeinde rond de ingebruikname opgezet, met drie concerten, een kerkdienst en een voorstelling van leerlingen van ROC Friese Poort.

Zaterdag konden mensen de kerk bezichtigen. In de kerkdienst van zondagochtend ging ds. A. van Ligten voor. Ds. Van Ligten preekte over 1 Koningen 8:12-30, waar de bouw van de tempel wordt beschreven. Dit was ook het hoofdstuk waar ds. Jesaias Hillenius in 1743 over preekte bij de opening van de Drachtster kerk op 14 november 1743. Die preek is bewaard gebleven.

Akoestiek

De Grote Kerk werd van januari tot december 2015 gerestaureerd voor een bedrag 381.000 euro. Het is het oudste monumentale gebouw van Drachten. Volgens kerkelijk werker Aukje de Bildt zijn er veel positieve reacties gekomen op het vernieuwde interieur. „De akoestiek is ook aanmerkelijk verbeterd, zo merken we bij de concerten. Wat voor sommigen wel even wennen is dat bij spraak het anders klinkt. Dat vraagt van ons dat we ons daar een beetje op aanpassen.”

Er moeten nog wel enkele zaken worden afgerond zoals bijvoorbeeld schilderwerk. Dat zal in de komende maanden gebeuren.

26 januari 2016 - Reformatorisch Dagblad